FN frykter flyktningstrøm fra Mali

FNs høykommissær for flyktninger frykter at så mange som 700.000 mennesker i Mali kommer til å rømme fra hjemmene sine de nærmeste månedene på grunn av krigen mot islamistene nord i landet.

Flyktningjente fra Mali

En av de mange tusen flyktningene som allerede har forlatt Mali. FN frykter at 700.000 mennesker kommer til å flykte de nærmeste månedene.

Foto: ABDELHAK SENNA / Afp

– Høykommissæren antar at 400.000 vil flykte til nabolandene, mens 300.000 kommer til å søke tilflukt i roligere deler av det vestafrikanske landet, sier talskvinne Melissa Fleming.

Mange har allerede flyktet

De kommer i tillegg til de 229.000 interernt fordrevne og de 147.000 malierne som allerede har krysset grensen til nabolandene Mauritania, Niger, Burkina Faso og Algerie siden konflikten brøt ut i fjor.

FNs høykommissær for flyktninger har økt bemanningen kraftig i hele regionen for å kunne hjelpe de mange flyktningene.

– Etter at franske fly og soldater startet angrepene mot islamistene for en uke siden har 2744 personer flyktet fra landet, sier Fleming.

Konflikten startet da soldater i april 2012 gjennomførte et kupp mot myndighetene i hovedstaden Bamako i protest mot dårlig utstyr og lite støtte i kampen mot tuaregkrigere nord i landet.

Kuppet skapte kaos og et maktvakuum som tuaregene sammen med jihadistgrupper utnyttet til å ta makten i et stort område nord i Mali.

Frankrike bomber

Da opprørerne bega seg sørover mot Bamako grep den tidligere kolonimakten Frankrike inn, først med en flystyrke og etterpå med bakkesoldater, sammen med maliske soldater for å slå tilbake opprørerne.

Les også: Mali-opprørene har tatt en ny by – frykter hevnangrep

Les også: – Franske jagerfly har bombet malisk småby i hele natt

Også en vestafrikansk styrke har begynt å komme til Mali etter at FNs sikkerhetsråd før jul enstemmig vedtok å gi grønt lys til en slik styrke.

– Vi har hørt forferdelige historier fra flyktningene. De forteller at jihadistene gjennomfører henrettelser og amputasjoner. De skal også ha tilbudt lokale sivilister store pengesummer for å slåss sammen med seg. Opprørerne skal også ha rekruttert barnesoldater, sier Fleming.

Leir for flykninger fra Mali i Mauritania

FNs høykommissær for flykninger har opprettet leirer for flyktninger fra Mali, blant annet i nabolandet Mauritania.

Foto: ABDELHAK SENNA / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt