NRK Meny
Normal

FN fordømmer volden i Syria

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer Syria for bruken av stridsvogner og skarp ammunisjon mot demonstranter.

En syrisk demonstrant slår et bilde av president Bashar Assad med en sko

En syrisk demonstrant slår et bilde av president Bashar al-Assad med en sko.

Foto: Khalil Hamra / Ap

FNs generalsekretær Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

– Jeg fordømmer på det sterkeste den vedvarende volden mot fredelige demonstranter, og spesielt bruken av stridsvogner og skarpe skudd som har tatt livet av og såret hundrevis av mennesker, sier FN-sjefen.

Ban Ki-moon minner om at syriske myndigheter er forpliktet til å respektere menneskerettighetene, og ber om en uavhengig gransking av drapene i landet, skriver BBC.

– Det sier seg selv at syriske myndigheter har en forpliktelse til å beskytte sivile og respektere de internasjonale menneskerettighetene. Dette gjelder også retten til ytringsfrihet og fredelige samlinger, sier Ban.

FN-sjefen understreker at en åpen og inklusiv dialog, samt eventuelle reformer, er nødvendig for å gjenopprette fred og orden, og ber om en åpen og gjennomsiktig gransking.

Vil granske seg selv

Syrias FN-utsending, Bashar Ja'afari, mener imidlertid at landet er i stand til å gjennomføre en slik gransking på egen hånd.

– Syria har en regjering og en stat. Vi kan ta fatt på en hvilken som helst etterforskning på egen hånd med fullt innsyn. Vi har ingenting å skjule, sier han ifølge Reuters.

Tirsdag skjøt regjeringsstyrkene igjen mot demonstranter i byene Deraa og Banias, og det er nå anslått at over 400 mennesker er drept siden demonstrasjonene startet i mars.

Les: Blodig dag i Syria: Minst 70 drept etter demonstrasjoner

Ifølge opprørere i Deraa var det over 3000 soldater med skarpskyttere og stridsvogner i byen tirsdag, og seks mennesker ble drept.

Ber FN om å gripe inn

FNs sikkerhetsråd har fortsatt ikke klart å bli enig om en felles uttalelse, mens USA og Storbritannia helst vil unngå å bruke militærmakt .

Frankrike og Italia ba i går EU og FN om å legge press på Syria, men Nicolas Sarkozy sier at Frankrike ikke vil foreta seg noe i Syria uten en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

Les: Venter storoffensiv i Syria
Les: - En militæraksjon vil få store konsekvenser

Den syriske menneskerettighetsorganisasjonen Swasiah ber også FNs sikkerhetsråd om å gripe inn.

«Syriske sikkerhetsstyrker skyter på ubevæpnede demonstranter. Disse barbariske handlingene har som mål å beskytte regimet på bekostning av de sivile som blir drept. Sikkerhetsrådet må være raske med å stanse blodbadet,» heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Les også: Over 400 drept i Syria: Demonstrantene gir ikke opp

Video Soldater i Syria

VIDEO: Regjeringsstyrkene slår hardt ned på demonstrantene i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt