NRK Meny
Normal

Over 400 drept i Syria: Demonstrantene gir ikke opp

Mer enn 400 mennesker har blitt drept i demonstrasjoner i Syria de siste ukene, men opprørerne står fortsatt rakrygget mot regjeringsstyrkene.

Video 63eac004-ec81-4c87-8579-3aaeede57ab2.jpg

Siden opprøret startet for seks uker siden har over 400 mennesker blitt drept i Syria. Tirsdag skjøt regjeringsstyrkene igjen mot innbyggerne i byen Deraa sør i landet.

Demonstrasjonene i Syria har gradvis økt i omfang og spredd seg siden de begynte i Deraa 15. mars. Bare på mandag omkom 39 aktivister.

Myndighetene ser ut til å være bestemt på å knuse opprøret med makt, for på tirsdag skjøt regjeringsstyrkene igjen mot innbyggerne i byen Deraa sør i landet.

– Revolusjonen forsetter, og vi takker Gud for at kampmoralen er høy selv om mange av oss har blitt drept, roper opprørerne i Deraa.

Demonstranter stålsetter seg i Banias

Mellom 2000 og 3000 mennesker marsjerte tirsdag også i Banias, der demonstrantene advarte sikkerhetsstyrkene mot å prøve å slå ned på dem. Opprøret mot Syrias leder Bashar al-Assad har vokst seg stadig sterkere den siste tiden i denne byen, som ligger nordvest i Syria.

– Kulene hagler mot folket, men vi står imot, sier demonstranten Abazid Abdullah på telefon til nyhetsbyrået AFP.

President Assad opphevet 21. april unntakslovene som har vært i kraft siden 1963, men økte samtidig voldsbruken overfor regimekritiske demonstranter.

– Kan bli borgerkrig

Odd Karsten Tveit

Odd Karsten Tveit sier at det kan utvikle seg til borgerkrig i Syria.

Foto: Oddvin Aune

Først demonstrerte folket mot korrupsjon, deretter for demokrati. Nå vil demonstrantene ha et regimeskifte.

Midtøstenkorrespondent Odd Karsten Tveit sier at det kan utvikle seg til borgerkrig i Syria.

– De som sitter på toppen vet at om de mister makten, betyr det slutten. Samtidig reiser væpnede bander rundt og gjør det farlig. Det er flere ting som tyder på at dette kan utvikle seg til en borgerkrig, slik som vi har sett i for eksempel Libanon og i Irak, sier Tveit til NRK.

Video 685adaad-37e8-4d11-ad96-ed2bacf047d8.jpg

Nye demonstrasjoner i Deraa tirsdag.

Ønsker allierte Syria-sanksjoner

Britiske og amerikanske myndigheter vil nå diskutere sanksjoner mot regimet i Syria med sine allierte etter nye opplysninger om vold mot sivile.

– Regimet står ved en korsvei. De kan velge å føre enda mer vold og undertrykking, noe som bare vil gi en kortvarig trygghet for myndighetene, sa den britiske utenriksministeren, William Hague i en uttalelse, ifølge AFP.

Samtidig forbereder Italia, Frankrike, Tyskland og Portugal en felles uttalelse som fordømmer volden i Syria.

– Vi jobber intenst med våre internasjonale partnere for å overtale syriske myndigheter til å stoppe volden og til å respektere grunnleggende menneskerettigheter og ytringsfrihet, sier Hague.

UD fraråder reiser til Syria

Utenriksdepartementet frarådet tirsdag alle reiser
til eller opphold i Syria, og norske borgere i Syria blir bedt om å registrere seg ved ambassaden i Damaskus. De oppfordrer også norske borgere i landet om å følge med på utviklingen gjennom media, vise aktsomhet og holde seg unna folkemengder.

Mideast Egypt Syria

Syriske demonstranter protesterer mot den pågående volden i Syria foran den syriske ambassaden i Kairo, Egypt, tirsdag.

Foto: Khalil Hamra / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt