Hopp til innhold

Blodig dag i Syria: Minst 70 drept etter demonstrasjoner

– Mange er i tvil om opphevelsen av unntaksloven vil bety noe i praksis, sier Lars Gule som befinner seg i Damaskus. Minst 70 skal være drept i demonstrasjonene langfredag, i det som ser ut til å bli den blodigste dagen til nå i Syria.

Tusenvis demonstrerer i Syria
Foto: HO / Reuters

Dagen etter at president Bashar al-Assad opphevet unntaksloven, har tusenvis demonstrert i gatene i Syria. I flere byer i landet har sikkerhetsstyrker brukt tåregass og skutt med skarpt mot demonstrantene som krever at presidenten går av.

Demonstrasjon i Syria

Protestanter aksjonerer i havnebyen Banias i Sria. De demonsterer mot presidenten i landet.

Foto: HO / Reuters

Mange drept

Kilder forteller til nyhetsbyrået AFP at sikkerhetsstyrkene skjøt med skarpt i flere syriske byer for å spre demonstrantene som hadde møtt opp for å protestere mot president Bashar al-Assad og hans regime.

Ifølge flere menneskerettighetsorganisasjoner skal minst 70 personer ha blitt drept i Ezreh, Douma og Hirak under demonstrasjoner i dag. Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

– Flere tusen mennesker var i gatene i Douma. Jeg hjalp til med å bære vekk tre mennesker som var truffet av kuler i beina, sier et øyenvitne til Reuters.

Tåregass

Douma er en forstad til hovedstaden Damaskus, hvor det ble meldt om at sikkerhetsstyrker brukte tåregass mot demonstranter fredag.

– Sikkerhetsstyrkene avfyrte tåregass fra ei bru over Midan-området. Det var om lag 2.000 demonstranter, og nå har flere hundre omgruppert seg, forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Midan er et historisk område som ligger like utenfor bymurene rundt gamlebyen i den syriske hovedstaden.

– Betyr ikke frihet

Opphevelsen av unntaksloven skulle gjøre det lovlig med fredelige demonstrasjoner, men demonstrantene uttrykker at det ikke gir noen mening uten demokratiske reformer.

Forsker, Lars Gule

Midtøsten-forsker ved Høgskolen i Oslo, Lars Gule er vitne til demonstrasjonene i Damaskus.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Mange er i tvil om opphevelsen av unntaksloven vil bety noe i praksis. De har blitt lovet at de kan demonstrere fredelig, men myndighetene har i dag advart mot å holde demonstrasjoner, sier Lars Gule, midtøsten-forsker ved Høgskolen i Oslo til NRK.no.

Gule befinner seg i Damaskus.

– Opphevelsen betyr ikke nødvendigvis mer frihet, og det vet demonstrantene, sier han.

Demonstrantene kritiserer også myndighetene for vilkårlige arrestasjoner og tortur. De krever at flere tusen som er dømt av sikkerhetsdomstolene må løslates.

Opphevet unntakslov

I 48 år har unntakstilstanden, som ble opphevet i går, lagt begrensninger på borgernes rettigheter. Opphevelsen blir nå sett på som en symbolsk handling ettersom militæret fortsatt har stor makt.

Demonstrasjon Syria

Demonstrasjoner i Amuda og Qamishli i Syria.

– Nå har Assad muligheten til å bevise sine intensjoner ved å oppheve unntakstilstanden. Han må la demonstrasjonene forsette uten voldelig undertrykking, sa en talsmann for menneskrettighetsgruppen, Human Rights Watch til BBC

Over 200 døde så langt

Menneskerettighetsgrupper sier at langt flere enn 200 mennesker er døde i demonstrasjonene som har foregått i fem uker.

Syrias stillestående diktatur virket først immun mot bølgen av uro som feide gjennom det meste av den arabiske verden etter revolusjonen i Tunisia i januar 2011.

Men i midten av mars brøt det ut demonstrasjoner i flere byer, og vokste raskt etter at sikkerhetsstyrker begynte å skyte på demonstrantene.

Amatørvideo: Demonstrasjoner i Jasim i Syria

Video Amatørvideo: Demonstrasjoner Jasim, Deraa i Syria

Amatørvideo: Demonstrasjoner i Jasim, Deraa i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt