NRK Meny
Normal

- En militæraksjon vil få store konsekvenser

USA vurderer nå sanksjoner etter de kraftige voldshandlingene i Syria. Midt-Østen-ekspert sier at en vestlig, militær intervensjon i landet vil få store konsekvenser.

Video f5f380d4-5174-44f5-80e6-4ff6ee85cc6a.jpg

Video: Dramatiske mobilbilder viser hvordan et stort antall demonstranter blir skutt ned og drept.

Amerikanske myndigheter vurderer nå å innføre målrettede sanksjoner mot regimet i Syria etter angrepene mot demokratiforkjempere i landet.

Mandag ble minst 25 mennesker drept da soldater og stridsvogner rykket inn i flere syriske byer i det som så ut som et forsøk på å kvele oppstanden mot regimet.

- Bør bli skarpere

Morten Høglund

Frps Morten Høglund utelukker ikke vestlig militær intervensjon i Syria.

Foto: Geirr Larsen

Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund mener både Norge og andre land nå må bli langt skarpere i tonen overfor syriske myndigheter.

- Jeg tror vi skal snakke med våre allierte i NATO, ta det opp i FN og på den måten sørge for at demonstrantene ser at de har noen der ute som støtter dem. Regimet skal vite at det vil ha konsekvenser om de fortsetter på denne måten og nærmest massakrerer uskyldige.

- Forkastelig

Fra Det hvite hus er kritikken mot Syria hard.

- Den brutale volden som myndighetene i Syria bruker mot sitt folk er helt forkastelig. USA forfølger nå et bredt spekter av ulike politiske alternativer, blant dem målrettede sanksjoner, for å svare på aksjonene og gjøre det klart at slik oppførsel er uakseptabelt, sier talsmann for Det hvite hus, Tommy Vietor.

Video e74cc267-3728-41e2-90cd-43b91cc588a1.jpg

Video: Minst 25 mennesker er drept i urolighetene i Syria mandag.

Sanksjonene som USA vurderer kan blant annet innebære frys av verdier og aktiva som Syrias president Bashar al-Assad og regjeringen hans har i USA, samt innføre reiseforbud.

Vil ikke utelukke intervensjon

Kai Kverme

Syria-ekspert Kai Kverme sier at en militærintervensjon i Syria vil ha store konsekvenser.

Foto: Geirr Larsen

Frps Høglund mener at både straffeforfølgelse og sanksjoner kan være virkemidler mot det syriske regimet. Men han utelukker ikke at man bør gå enda lengre.

- Tror du vi på sikt vil kunne se en vestlig, militær intervensjon i Syria?

- Det vil jeg ikke spekulere, men hvis regimet fortsetter å eskalere volden slik de nå er i ferd med, vil jeg ikke utelukke det.

Kai Kverme, som er universitetslektor ved Universitetet i Oslo, forsker på Syria, og har bodd lang tid i Midt-Østen. Han tror at en eventuell militæraksjon vil få store konsekvenser.

- Det gjelder ikke bare for Syria, men også for nabolandene- ikke minst Libanon. Det gjør nok at man er veldig forsiktig med å gå inn med militære virkemidler her.

Utenriksdepartementet sier til NRK i kveld at de fordømmer voldsbruken mot demonstrantene, og at de ansvarlige må stilles til ansvar for sine handlinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt