NRK Meny
Normal

Libyske familier flytter inn i Gaddafis fort

Seks måneder etter at opprørsstyrkene fikk kontroll over Libyas hovedstad Tripoli, har flere familier flyttet inn i det som en gang var Gaddafis uinntakelige hovedkvarter.

 Bab al-Aziziya

Hver fredag er det marked på Bab al-Aziziya, Gaddafis tidligere palass.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Bab al-Aziziya, som betyr «Praktfulle port», var Muammar al-Gaddafis hovedkvarter i over 40 år. Komplekset sto lenge som et fort i hovedstaden, og var et område innbyggerne i Tripoli ikke våget å nærme seg.

Fortet fremsto som et symbol på Gaddafis makt. Herfra styrte han landet med jernhånd og holdt mange av sine taler til folket.

Skulle bli park

Anlegget ble ett av hovedmålene til NATO i slaget om Tripoli, og sent i august ble komplekset stormet av opprørerne.

Opprørerne plyndret komplekset for verdier og, våpen og suvenirer.

To dager etter at opprørerne hadde fått kontroll, kunne hvem som helst spasere inn og få et innblikk i Gaddafi-familiens luksuriøse livsstil.

Gaddafis hus

Innsiden av Gaddafis private bolig i Bab Al Aziziya.

Foto: Sergey Ponomarev / Ap

Ikke lenge etter at overgangsrådet i Libya (NTC) hadde tatt over makten i landet, begynte de å rive Bab al-Aziziya. For dem fremsto ikke komplekset som en «praktfull port». De ønsket tomten skulle gjøres om til en offentlig park.

Men deler av komplekset ble aldri revet. Derfor har noen familier flyttet inn i bygningene som fortsatt står igjen, skriver Reuters.

Fryktet komplekset

Gaddafis hovedkvarter rives

NTC har revet store deler av komplekset, men fortsatt står noen av bygningen igjen.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

En av dem som har flyttet inn er kjemilærer Majid. Sammen med sin kone og deres sju barn flyttet de inn det som skal være et av husene til en av Gaddafis offiserer.

–¨Da jeg kjørte forbi Bab al-Aziziya tidligere, turde jeg ikke engang å se på det. Vi var til og med redde for å snakke i bilen, sier den 50 år gamle læreren til Reuters.

Majid forteller at huset var i en skrøpelig forfatning da han fant det, men at han har jobbet med å sette det i stand. Nå trives han, og sier at det er mye bedre enn der han bodde før.

Men det er ikke alle som trives like godt. Husene mangler både vann og strøm. Men hva skal vi gjøre, vi har ikke noe annet sted å bo, og vi kan ikke betale husleie, sier en familie som bor like ved huset til Majid.

Gaddafi karusell

En karusell som barn kan leke seg i var plassert i en av hagene til Gaddafi. Daily Mail-journalisten som tok bildet, beskriver plassen som 'Gaddafis Neverland'.

Foto: Jamie Wiseman / Solo Syndication

– Nå er jeg fri

Etter åtte måneder med krig, som endte med Gaddafis fall, er det få steder opprørernes seier er mer tydelig enn i komplekset til den tidligere diktatoren.

Navnene på opprørerne som tok over kontrollen i Bab al-Aziziya, er skrevet på alle veggene som fortsatt står.

I tillegg er statuen med knyttneven som knuser et jagerfly, flyttet til byen Mistrata. Statuene sto plassert utenfor en bygning, kalt Motstandshuset, som amerikanerne bombet i 1986.

gaddafis hovedkvarter

Opprørerne inntar Gaddafis hovedkvarter. Statuen er nå flyttet til Misrata.

Det er ikke bare familier som har flyttet inn som holder til i Gaddafis kompleks. Fredager arrangeres det et marked hvor man kan få kjøpt mat, klær og andre varer.

En talsperson for familiene som har flyttet inn, håper at de kan få tildelt andre steder å bo dersom NTC gjennomfører planene sine med å bygge om komplekset til en stor park.

Han sier at i likhet med Maijd, var han redd for å kjøre forbi anlegget da Gaddafi hadde makten. Men nå som han faktisk bor i Bab al-Aziziya, føler han seg som en ekte libyer.

– Jeg har verdighet. Jeg har frihet. Det er vårt land og vi kan bo hvor som helst, sier han.

Video Gaddafi-hus

Opprørere på eiendommen til Gaddafi

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt