Slik bodde familien Gaddafi

Folket i Tripoli får nå et innblikk i Gaddafis luksuriøse liv på innsiden. – Libyske barn hadde ingen framtid, mens hans barn, hans familie – de har alt, forteller en opprører.

Tirsdag var dagen da vanlige mennesker fikk gå fritt bak de tunge diktator-murene til Muammar al-Gaddafi.

Det har vært jubelscener i Tripoli siden opprørere tok seg inn i hovedkvarteret Bab al-Aziziyah, etter dager med intense kamper mot regimelojale styrker.

For første gang får vi se hvordan Gaddafi levde et liv i materialistisk velstand, mens sivilbefolkningen selv, led under hans diktatur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gaddafi karusell

Det meste bisarre synet for opprørerne er kanskje ute i en av hagene - der står en gammeldags karusell som barna kunne leke seg i.

Foto: Jamie Wiseman / Solo Syndication

– De hadde alt

En gruppe opprørere kjørte rundt i Gaddafis golfbil for å ta seg gjennom den enorme eiendommen. De tok seg inn i flere bygninger, blant andre datteren Aisha og sønnen Al-Saadi sine boliger, alt midt i hjertet av Tripoli.

At Gaddafi kunne leve i en slik luksus, samtidig som det foregikk en blodig revulosjon utenfor murene, er vanskelig for mange å ta inn over seg.

– Libyske barn hadde ingen framtid, livene deres var ødelagt av Gaddafi. Men hans barn, hans familie, de har alt, sier en opprører til Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gaddafis hus

Opprørere tar seg rundt i huset til Al-Saadi, sønnen til diktatoren.

Foto: Sergey Ponomarev / Ap

Plyndrer, knabber og ødelegger

Det foregår fortsatt kamper mellom opprørere og Gaddafilojale i Tripoli. Like etter at de tok kontroll over residensen tirsdag kveld, har de siste dagene for opprørerne også vært preget av å plyndre, ødelegge og knabbe hans luksuriøse eiendeler.

Opprørerne har tatt alt de kan få tak i. Sengetøy, klær, gardiner, smykker og flere andre ting som tilhører ham.

De kunne knapt tro det de så mens de gikk rundt, opp trappene, og gjennom gangene. I et av hans palasser hang dyre veggmalerier og kunstverk på veggene, og rom var fylt med møbler fra det 14. århundre. Mange av opprørerne klarte ikke å motstå fristelsen til å posere på bilder.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Soveværelse

Soveværelset til Muammar al-Gaddafis avdøde datter. Boligen er bevart etter at det ble truffet av amerikanske bomber i 1986.

Foto: Jamie Wiseman / Solo Syndication

Fant fotoalbum fylt med Condoleezza Rice-bilder

Også et album fylt med bilder av den tidligere amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice ble funnet av opprørerne. Gaddafi har tidligere utrykt sin begeistring for Rice, og albumet kan mildt sagt bekrefte dette.

I 2008 fikk Gaddafi besøk av Rice hjemme i Tripoli. På den tiden sa diktatoren at han så opp til «Leeza». Ifølge Washington Post skal Gaddafi ha sagt følgende om Rice i et intervju:

«Hun har en dragning mot arabiske ledere, de kommer til henne i grupper eller individuelt. Jeg er veldig glad i henne. Jeg beundrer henne, og jeg er stolt av henne. Hun er en svart kvinne av afrikansk avstamning, og jeg støtter henne».

Gaddafi Condoleezza Rice

At Gaddafi er begeistret for Condoleezza Rice kommer enda mer fram etter at opprørere hentet ut et album fra soverommet hans, fylt med bilder av henne.

Foto: Sergey Ponomarev / Ap

– Folket i Libya må se dette

I sentrum av residensen er står også huset Gaddafi brukte på 70- og 80-tallet, men som ble delvis ødelagt av et amerikansk bombetokt i 1982. Han har bevart huset ved å ramme inn møblene i glass, åpenbart som en påminnelse på angrepet.

Det spøkelsesaktige soverommet til hans adopterte datter Hana sto urørt under glassboksene, etter at hun ble drept i det samme bombeangrepet i Tripoli. Hun ble kun måneder gammel.

Ifølge Daily Mail stod opprørere ved portene til Gaddafi-residensen og bønnfalt andre opprørere om å ikke ødelegge mer i husene.

De sier dette også er noe folket i Libya må være vitne til.

Klikk for å se video:

Video Gaddafi-hus

Opprørere på eiendommen til Gaddafi.

SISTE NYTT

Siste nytt