Hopp til innhold

Flyktninghjelpen: Kenya bryter internasjonale regler

NAIROBI (NRK): Kenya stenger verdens største flyktningleir. Flere hundre tusen somaliere skal sendes hjem før desember. I en rapport som kommer ut i dag, hevder Flyktninghjelpen at tvangshjemsendelse til utrygge områder er brudd på internasjonalt regelverk.

KENYA-SECURITY/SOMALIA File photo of an aerial view showing a market section of the Dadaab refugee camp near the Kenya-Somalia border

Denne leiren skal stenges, men nå mener Flyktninghjelpen at Kenya bryter internasjonale regler.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

«Dadaab skal stenges. Alle flyktningleirene i Kenya skal fases ut.»

Nyheten slo ned som en bombe i mai i år.

Sikkerhet eller penger?

Kenyas president, Uhuru Kenyatta, mener disse flyktningene utgjør en sikkerhetsrisiko, og at voldelige ekstremistene i al-Shabaab kan gjemme seg og rekruttere blant somaliere i verdens største flyktningleir.

Bakteppet er en mengde terroranslag, som angrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi for tre år siden, og massakren av studenter i Garissa, som ligger bare ti mil fra Dadaab.

Kritikerne hevder at det aldri er påvist at terrorister har kommet fra Dadaab.

– Det er for dyrt, sa presidenten senere.

25 år gammel leir

Leiren ble satt opp her på disse knusktørre slettene mot grensen til Somalia for 25 år siden. Tørke og krig har fått somaliere til å flykte, i bølge etter bølge. Over en million kom til nabolandene, flest til Kenya og Dadaab. To generasjoner somaliere er født i leiren.

Forholdene er så dårlige at Leger Uten Grenser hadde med denne leiren over de glemte konflikter i verden i 2016. Verdenssamfunnet er ikke lenger like interessert i å støtte verdens største flyktningleir, men verden følger med.

President Obama ringte sin kenyanske kollega for å få forsikringer om at stengingen ikke skulle gå på bekostning av flyktningenes vedtatte rettigheter. Kenyatta lovet at hjemsendelsen skulle skje etter internasjonale avtaler.

Brutte løfter

Alle skulle reise frivillig, ingen bruk av tvang, og ingen skulle sendes til farlige områder.

– Disse løftene er brutt og tre av fire flyktninger vil ikke reise, ifølge dagens rapport fra Flyktninghjelpen, som hevder at hjemsendelsen er dårlig organisert.

Flyktninghjelpens rapport peker også på at barn vil komme bort fra sine slektninger. Kvinner og barn som reiser uten mannlig følge må betale korrupte tjenestemenn for å få det som skulle være gratis hjelp.

Og at de må reise til et land med mye terror og lite mat.

80 prosent av befolkningen i Somalia lever under fattigdomsgrensen. 5 millioner har ikke nok mat. Men størst er angsten for al-Shabaab, ifølge rapporten.

Leger uten grenser, Human Right Watch og Amnesty har alle bedt Kenya snu. Nå ber Flyktninghjelpen om at tidsfristen 30. november blir opphevet.

SISTE NYTT

Siste nytt