Hopp til innhold

Flertall for riksrettssak mot president Joe Biden

Et flertall i Representantenes hus går inn for å åpne riksrettssak mot president Joe Biden. Det hvite hus sier at granskingen er politisk motivert.

President Joe Biden i Det hvite hus tidligere denne uka

President Joe Biden i Det hvite hus tidligere denne uka.

Foto: Evan Vucci / AP

Avstemningen onsdag fulgte partilinjene i Representantenes hus, der republikanerne har flertall. 221 representanter stemte for, mens 212 stemte mot.

Mike Johnson, lederen for Representantenes hus, kommenterte sammen med den republikanske ledelsen avgjørelsen etter av avstemningen var over.

– Vi tar ikke lett på dette ansvaret og vil ikke forhåndsdømme. Men bevismaterialet er umulig å overse, uttaler Johnson.

Mike Johnson nominert som ny leder i Representantenes hus, 24. oktober 2023.

Leder i Representantenes hus, Mike Johnson.

Foto: AFP

Biden: – Grunnløst politisk stunt

Kort tid etter at resultatet av avstemningen ble kjent rykket Det hvite hus ut med et skarpt svar fra presidenten.

Det går han i sterke ordelag til angrep på republikanerne, som han mener blant annet hindrer hjelp til Ukraina og fører USA enn i en selvpåført økonomisk krisetilstand blant annet ved å hindre den offentlige finansieringen.

– I stedet for å gjøre jobben sin med viktige saker, velger de (republikanerne) å kaste bort tid på dette grunnløse politiske stuntet, som selv republikanerne i Kongressen innrømmer at ikke støttes av fakta, sier Biden, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hunter Biden sammen med sin far Joe Biden.

Hunter Biden sammen med sin far Joe Biden.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

– Angrep med løgner

Biden etterlyser republikanernes vilje til å støtte ham i arbeidet for det amerikanske folk.

– Istedenfor å gjøre noe for å bidra til å gjøre amerikaneres liv bedre, er de opptatt av å angripe meg med løgner. Istedenfor å gjøre jobben sin med oppgavene som haster å få gjort, velger de å kaste bort tiden på dette grunnløse politiske stuntet som selv republikanerne i Kongressen innrømmer at ikke har dekning i fakta, fortsetter presidenten.

– Det amerikanske folket fortjener bedre, tordner han.

Les også Bidens sønn tiltalt for å ha unndratt 15 millioner

FILE PHOTO: U.S. President Biden's son Hunter to face tax charges in federal court

Sønnens forretninger

Republikanerne har ønsket å åpne formell riksrettssak for å granske anklager om korrupsjon i forbindelse med sønnen Hunter Bidens forretninger i utlandet.

Republikanerne anklager Bidens sønn for å ha utnyttet farens posisjon som visepresident under Barack Obama til å tilegne seg penger og posisjoner i Ukraina og Kina.

Det har vært flere høringer om saken allerede, men republikanerne har ikke funnet beviser på at Biden senior har gjort noe galt. Likevel mener republikanerne at den nye granskingen, vil gi dem ytterligere fullmakter og mer ammunisjon i letingen etter beviser.

FILE PHOTO: U.S. President Biden's son Hunter to face tax charges in federal court

Joe Bidens sønn Hunter Biden.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Kan måtte forlate posten

I ytterste konsekvens kan en slik riksrettsprosess få en president dømt for brudd på grunnloven, noe som kan gjøre at vedkommende må forlate embetet.

For at det skal skje, må vedkommende bli kjent skyldig av medlemmene av Senatet. Dette regnes som lite sannsynlig, ettersom – der demokratene har flertall der.

Avgjørelsen onsdag gjør at riksrettsetterforskningen varer godt inn i 2024, i en tid der Biden kjemper for gjenvalg og høyst sannsynlig blir motstander for Donald Trump ved presidentvalget. Trump har på sin side overlevd to riksrettsprosesser.

SISTE NYTT

Siste nytt