Hopp til innhold

Flere land skal ha forlatt G20-møtet i protest mot Russland

Canadas finansminister sier hun forlot G20-møtet i protest mot Russlands deltakelse. Ifølge Reuters forlot også USA og Storbritannia møtet. Indonesias finansminister, som var vertskap for møtet, sa det hadde vært et vanskelig møte.

Chrystia Freeland

Finansminister Chrystia Freeland i Canada. Freeland er også visestatsminister i landet.

Foto: BLAIR GABLE / Reuters

Canadas finansminister og visestatsminister, Chrystia Freeland, sier hun forlot G20-møtet i protest mot Russlands deltakelse, melder Reuters.

Freeland skriver på Twitter at Canada og flere andre land forlot møtet når Russland «forsøkte å blande seg inn».

– Verdens demokratier vil ikke stå å se på russisk aggresjon og krigsforbrytelser, skriver Freeland på Twitter.

Chrystia Freeland

Dette bildet la finansminister Freeland ut på Twitter. På bildet er blant annet den europeiske sentralbanksjefen Christine Lagarde. Det er ikke klart om de på bildet er de samme som forlot møtet.

Foto: Chrystia Freeland

Freeland la ved et bilde av flere internasjonale representanter, blant annet den europeiske sentralbanksjefen Christine Lagarde. Det er ikke kjent om representantene på bildet er de som forlot møtet.

– Vil ikke stå og se på russisk aggresjon

En talsperson for det britiske finansdepartementet som Reuters har snakket med sier representanter fra Storbritannia, USA og Canada forlot møtet da Russland skulle tale.

– Vi vil fortsette å samarbeide med våre allierte for å fordømme Russlands krig mot Ukraina, og jobbe for sterkere internasjonal koordinering for å straffe Russland, sier talspersonen.

Også finansminister Rishi Sunak i Storbritannia har bekreftet at de tre landene forlot møtet, melder Reuters. Blant representantene i den britiske delegasjonen er sentralbanksjef Andrew Bailey.

Ifølge kilder til Washington Post, forlot flere land, deriblant Ukraina, USA og EU, rommet da Russlands finansminister begynte å snakke.

Italy G20 Summit

Russlands finansminister Anton Siluanov på G20-møtet i Italia i 2021.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Ifølge Reuters, som siterer det russiske byrået Ria, ba Russlands finansminister Anton Siluanov de andre G20-landene om å ikke la det gå politikk i gruppas arbeid. Ria skriver også, ifølge Reuters, at Russland fikk støtte av andre medlemsland.

Flere land har på forhånd tatt til orde for at Russland ekskluderes fra møtet, på grunn av Russlands invasjon av Ukraina 24. februar i år.

Krigen har høstet bred internasjonal fordømmelse. Både fordi invasjonen i seg selv regnes som et brudd på folkeretten, og fordi det har kommet mange detaljerte rapporter om krigsforbrytelser.

Les også IMF: Ukraina-krigen kjøler ned verdensøkonomien

A view shows the city of Mariupol

Vanskelige omstendigheter

Det er Indonesia som har formannskapet i G20. Landets finansminister Sri Mulyani Indrawati oppsummerte møtet onsdag kveld, og sa det hadde vært et møte utenom det vanlige.

– Møtet ble gjennomført under utfordrende omstendigheter på grunn av Russlands krig mot Ukraina. Flere medlemsland fordømmer krigen, og sier den er uprovosert og uforsvarlig, sa hun.

Det at enkelte deltakere forlot møtet da Russland skulle tale, kom ikke som en overraskelse, sa Indrawati. Men det forstyrret ikke diskusjonen, og at alle medlemslandene understreket at det var viktig å fortsette samarbeidet i G20 til tross for fordømmelsen av Russlands krig i Ukraina, sa hun.

Indonesias finanminister Sri Mulyani Indrawati på veg ut av G20 møtet iført munnbind.

Indonesias finansminister Sri Mulyani Indrawati på veg ut av G20-møtet onsdag kveld.

Foto: RISYAL HIDAYAT / AFP

Vil at Russland utvises

Den amerikanske finansministeren Janet Yellen skal på forhånd ha varslet at hun ville gå dersom Russland ble med på møtet, skriver The Guardian.

Yellen har, ifølge Reuters, tidligere tatt til orde for at Russland bør utvises fra G20.

– President Biden har gjort det klart at ting ikke kan være som om ingenting har skjedd for Russland i noen av de internasjonale finansinstitusjonene, sa Yellen tidligere.

I 17-tiden meldte Reuters at en representant for Russland ville være fysisk til stede på G20-møtet. Tirsdag sa Russland at finansminister Siluanov ville lede den russiske delegasjonen.

Les også Creme de la Kreml

Putin

G20 er et internasjonalt toppmøte hvor 19 land og EU deltar. I forumet diskuteres utfordringer knyttet til den globale økonomien.

Både USA, Canada, EU og Storbritannia har ilagt både Russland, russiske politikere, banker, selskaper og oligarker kraftige økonomiske sanksjoner. Det har også flere andre land i og utenfor G20.

Samtidig har land som Kina, som også er medlem, fortsatt å handle med Russland etter krigens begynnelse.

SISTE NYTT

Siste nytt