NRK Meny
Normal

Frykter flere enn én omkommet etter helikopterkrasj i Glasgow

Politiet bekrefter ett dødsfall, men sier tallet nok vil stige i timene som kommer. 32 er fraktet til sykehus skadd, og arbeidet på åstedet fortsetter.

Det var godt over 120 gjester inne i konsertlokalet i puben Clutha Bar da politihelikopteret krasjet. Tilstanden til de to politimennene og piloten som var om bord er ikke kjent.

Flere er fortsatt innesperret i puben, men det er ikke kjent hvor mange som fortsatt er igjen.

Litt over klokken 11 ble det første dødsfallet bekreftet på en pressekonferanse.

Styrtet politihelikopter på taket av pub i Glasgow

På et bilde tatt fra et av nabobyggene sees merket med påskriften POLICE på det havarerte helikopteret.

Foto: Jan Hollands
Helikopterulykke i Glasgow

Politiet sier at det fortsatt er en søk- og redningsaksjon ved åstedet. Her med et stort antall aktører fra nødetatene i natt.

Foto: Jan Hollands / Ap

– Jeg kan dessverre nå bekrefte ett dødsfall. Samtidig kan jeg si at vi tror det tallet vil stige i timene som kommer, sier politimester Stephen House i Glasgow.

Sammen med representanter for alle nødetatene og toppledelsen i selvstyremyndighetene i Skottland uttrykkes en stor sorg over det som har skjedd.

Alle offentlige bygg vil denne helga flagge på halv stang, har den skotske selvstyreregjerningen med førsteminister Alex Salmond i spissen bestemt.

Salmond gjennomførte i dag tidlig et møte i Scottish Government’s resilience committee, selvstyremyndighetens kriseråd.

– Dette er en mørk dag for Glasgow og Skottland. Våre tanker går til de som har mistet noen, og til de som har blitt skadd, uttalte førsteminister Alex Salmond etter møtet.

Det var et av politiets egne helikoptre som styrtet, og de har nå satt i gang full etterforskning.

Samtidig pågår arbeidet med redningsarbeid på åstedet ved puben Clutha Vaults midt i Glasgow sentrum.

Følg saken fortløpende: Helikopterstyrt i Glasgow i NRKs nyhetssenter

Spesialtrente brannmenn fra hele Skottland jobber på åstedet. De jobber blant annet med å sikre bygget for å gjøre etterforskningen mulig.

– Spesialtrente brannmenn fra hele Skottland jobber på åstedet. De jobber blant annet med å sikre bygget for å gjøre etterforskningen mulig, sier politimester House.

– Er det noen i live inne i bygningen?
– Vi ikke kan si for sikkerhet om det er noen i live eller ikke. Arbeidet pågår fortsatt i en søk- og redningsaksjon og vi har håp om å redde liv, svarer politimesteren på pressekonferansen.

Blant annet forteller han at redningsmannskapene forsøker å komme i kontakt med personer som kan være i live i den hardt skadde bygningen.

En organisasjon for skotske redningshunder som har bidratt med flere spesialtrente hunder i søk etter mennesker inne i bygningen bekrefter lørdag formiddag at slike søk nå er avsluttet.

Full etterforskning

Politiet bekrefter også lørdag morgen at 32 personer er sendt til sykehus, skriver politiet selv.

Allerede i natt gikk lederen av den skotske selvstyre-regjeringen langt i å antyde at det kom til å bli bekreftet døde.

– Med tanke på at dette er en så alvorlig hendelse er det slik at vi alle må forberede oss på at det kan være snakk om døde, skrev førsteminister Alex Salmond på sin twitter-profil.

Politiet i Skottland forteller i ei pressemelding lørdag morgen at de nå har satt i gang full etterforskning av helikopterstyrten.

– Full etterforskning er satt i gang, men på et så tidlig tidspunkt er det ennå vanskelig å si noe om hvorfor helikopteret styrtet, sier visepolitimester Rose Fitzpatrick i det skotske politiet.

I tillegg til politietterforskningen har ansatte i den britiske havarikommisjonen kommet til stedet, og er nå med på undersøkelsene.

Politiet bekrefter også at det var mange inne i puben og tre personer i helikopteret da styrten skjedde.

– Vi jobber nå hardt for å redde ut personer inne i bygningen, og vil komme med fortløpende oppdateringer så fort vi har bekreftet informasjon, sier hun.

Flere skadd

Helikopter styrtet i Glasgow

Redningsmannskaper leter etter overlevende i det som er igjen av puben.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Brannmannskaper har vært i kontakt med folk som er innesperret i bygningen, som betegnes som «svært utrygg».

– Jeg kan bekrefte at flere er skadd, men det for tidlig å opplyse flere detaljer, sier Rose Fitzgerald fra politiet i byen.

Flere medier melder om ytterligere døde utover den ene som er bekreftet fra politiet. Sky News forteller at de fra kilder med kjennskap til aksjonen på stedet har fått vite at minst seks personer har mistet livet. BBC har så langt meldt om minst tre døde.

Labour-politikeren Jim Murphy sier til BBC at han kjørte forbi puben The Clutha ved elva Clyde rett etter ulykken. Sammen med andre frivillige hjalp han til med å få skadde ut av bygningen.

– Det var et fryktelig syn, men folkene der har gjort en god jobb, sier Murphy, som er representant i Parlamentet i London.

Til tross for sammenstøtet ble det ikke utløst noen eksplosjon, og det brøt ikke ut brann. Puben var full av folk som hørte skabandet Esperanza spille.

William Lamont var selv inne i puben Clutha Vaults i Glasgow da et politihelikopter styrtet på taket. Han forteller om kaoset og skrikene. Parlamentsmedlemmet Jim Murphy var like ved og hørte bråket. Sammen med mange andre bidro han i hjelpearbeidet.

William Lamont var selv inne i puben Clutha Vaults i Glasgow da et politihelikopter styrtet på taket. Han forteller om kaoset og skrikene. Parlamentsmedlemmet Jim Murphy var like ved og hørte bråket. Sammen med mange andre bidro han i hjelpearbeidet.

Falt som en stein

Et øyevitne sier helikopteret falt som en stein, og at det hørtes ut som motoren fusket, skriver Sky News. Et annet vitne sier folk først ble klar over ulykken da taket begynte å gi etter.

Hun sier det tok en liten stund før taket kollapset og folk skjønte hva som hadde skjedd. Hun hørte ikke noen kraftig lyd da helikopteret traff taket.

– Bandet fortsatte å spille, men så falt mer av taket ned og noen begynte å skrike. Så ble hele puben fylt med støv, forteller hun.

Både Storbritannias statsminister David Cameron og opposisjonsleder Ed Miliband kommenterte ulykken natt til lørdag.

– Mine tanker går til alle som er berørt av helikopterstyrten i Glasgow – og til redningsfolkene som jobber i natt, skrev Cameron på Twitter

Laster kart, vennligst vent...

Politihelikopteret styrtet ned på en pub midt i Glasgow-sentrum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt