NRK Meny
Normal

Sikkerhetsrådet sender flere FN-soldater til Sør-Sudan

FNs sikkerhetsråd vedtok julaften å doble antallet FN-solater i Sør-Sudan for å beskytte sivile mot voldshandlinger.

Uro i Sør-Sudan
Foto: James Akena / Reuters/NTB Scanpix

De 15 medlemmene vedtok enstemmig generalsekretær Ban Ki-moon's plan om å forsterke FN-styrken i Sør-Sudan, slik at den består av 12.500 soldater og over 1300 politifolk for å beskytte omlag 45.000 sivile som søker tilflukt i FN-baser.

Skal beskytte sivile

De ekstra FN-soldatene og politistyrken skal forsterke FN-basene, der sivile befinner seg. Men Ban advarer samtidig mot at selv med en økt styrke, kan de ikke klare å beskytte alle sivile i Sør-Sudan.

Det brøt ut voldshandlinger i hovedstaden Juba den 15 desember, og den spredte seg raskt langs etniske skillelinjer mellom folkegruppene nuere og dinkaer.

Vestlige land og øst-afrikanske stater har forsøkt å megle mellom president Salva Kiir, som er dinka og opprørslederen Riek Machar, som er nuer, og som var visepresident i landet inntil juli i år, da han ble sparket av Kiir.

– Hva uenigheten enn består i, kan den ikke rettferdiggjøre volden som har funnet sted i den unge nasjonen, sa generalsekretær Ban etter at avstemningen var over.

–Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten. Dette er en politisk krise, som krever en fredelig, politisk løsning, sa Ban.

Oljeproduksjonen berørt

Kampene har senket oljeproduksjonen, som utgjør 98 prosent av regjeringens inntekter.

Oljeminister Stephen Dhieu Dau sier produksjonen har falt med 45.000 fat til 200.000 fat per dag, etter at oljefeltene i Unity-provinsen ble stengt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt