Europa skjelver i dødelig kulde

Kuldebølgen i Europa har nå krevd flere enn 420 menneskeliv. Meteorologene spår mer snø og kulde, men hutrende europeere er i alle fall sikret leveranser av gass til fyring og matlaging.

Den siste tidens vinterkulde, kombinert med manglende gassleveranser har ført til tap av menneskeliv og store problemer med infrastrukturen store deler av Europa.

Ukrainas statsminister Mykola Azarov forsikret mandag at så lenge det russiske selskapet Gazprom er i stand til å levere, vil ukrainerne sørge for at gassen kommer fram til kundene lenger vest, noe som har vært et problem den siste tiden.

– Ikke nødsituasjon

EU-kommisjonen fastslo samme dag at leveransene økte i løpet av helgen, men at de ennå ikke er tilbake på normalt nivå.

– Det er ikke snakk om noen nødsituasjon i EU-området, framholdt Marlene Holzner, som er talskvinne for energikommissær Günther Öttinger.

Holzner sa også at enkelte områder i Tyskland, Italia og Romania fortsatt sliter med knapphet.

Hun la til at situasjonen for gassleveranser til Bulgaria, Slovakia, Østerrike, Polen og Hellas er tilbake på normalt nivå.

«Kritisk» i Italia

Og gassen trengs, for store deler av Europa skjelver i sprengkulde. I Italia, der etterspørselen har nådd et rekordnivå etter seks dager med reduserte leveranser, kalte industriminister Corrado Passero mandag situasjonen «kritisk».

Fredag og lørdag mottok Italia 30 prosent mindre gass enn man ønsket fra Russland, men man har forsøkt å kompensere ved å importere mer gass fra Algerie, i tillegg til at man vil bruke mer opplagret gass.

Dør i Russland og Polen

I Russlands hovedstad Moskva krevde iskulde ned i 30 minusgrader et nytt dødsoffer natt til mandag, slik at tallet på døde den siste tiden er kommet opp i 63.

I Polen ble det søndag og mandag funnet ni mennesker som hadde frosset i hjel, og dødstallet sto dermed på 61 der i landet. I Bulgaria ble snøstormene avløst av styrtregn, og minst fem mennesker druknet i de sørlige delene av landet.

Gassforbruket i Europa var rekordhøyt søndag, og det ventes at det kommer til å nå nøye høyder mellom mandag og tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt