Hopp til innhold

Flere døde i voldsomt uvær i USA: – Slike stormer blir turboladet av klimaendringer

Minst 19 mennesker har omkommet i uværet som herjer USA og delstaten California. En fem år gammel gutt er fortsatt savnet etter at han ble feid vekk av vannmengdene.

Multiple Storms Batter California With Flooding Rains

FLOM: Vannet har gjort store skader i California, blant annet i Salinas, er dette bildet er tatt.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

– Disse flommene er dødelige og har vist seg til og med å være mer dødelige enn skogbrannene som herjet i California, sier California-guvernør Gavin Newsom.

Uværet, som startet sent i desember, har forårsaket voldsomme oversvømmelser og stengte hovedveier. Tusenvis er uten strøm og mange veier er helt oversvømt.

Over 230.000 husstander og bedrifter i California våknet uten strøm tirsdag morgen. Ifølge nyhetsbyrået AFP har minst 19 mennesker så langt mistet livet i uværet.

En fem år gammel gutt er fortsatt savnet etter at han ble feid vekk av vannmengdene. 100.000 er blitt bedt om å evakuere fra sine hjem.

Winter storm in Forestville

Flere biler er blitt tatt av vannmassene.

Foto: FRED GREAVES / Reuters

Sterk vind og kraftig lavtrykk

Det er to kolliderende værfenomener som er årsaken til det voldsomme uværet i USA.

Samtidig som det kommer en såkalt atmosfærisk elv – store mengder tett nedbør fra havet – treffes staten av en såkalt bombesyklon med sterk vind og kraftig lavtrykk.

Det har ført til store oversvømmelser og store mengder snø, særlig nord i California.

California er vant til uvær, og vinterstormer er vanlig. Men ifølge forskere har klimaendringer ført til at disse stormene er blitt mer voldsomme.

– Slike stormer blir turboladet av klimaendringer, sier Wade Crowfoot, Californias sekretær for naturressurser, til nyhetsbyrået Reuters.

Men uvær rammer også utenfor California.

Torsdag mistet minst seks personer livet i en tornado som rammet delstaten Alabama. Alle de seks døde kom fra byen Selma i fylket Autauga. I tillegg ble tolv personer alvorlig skadd.

Det er uvisst om flere personer har mistet livet eller skadd seg som følge av uværet. Direktør Ernie Baggett i redningstjenesten i Autauga sier at mannskapet hans fremdeles jobber med å undersøke de rammede områdene.

– Noen av husene som ble fullstendig ødelagt, er ikke blitt undersøkt ennå, sier han.

Severe Weather Tornado

En tornado rammet Alabama hardt.

Foto: Stew Milne / AP
Multiple Storms Batter California With Flooding Rains

Salinas-elven i California har gått over sine bredder, noe som har rammet denne gården.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Har erklært unntakstilstand

Uværet førte til at guvernør Kaye Ivey erklærte unntakstilstand i seks av delstatens fylker: Autauga, Chambers, Coosa, Dallas, Elmore and Tallapoosa.

Totalt kom det meldinger om 33 tornadoer i hele USA torsdag.

Også delstatene Georgia, South Carolina og North Carolina er blitt rammet. Georgia-guvernør Brian Kemp har erklært unntakstilstand som følge av det kraftige uværet, opplyser han på Twitter.

Men uværet har ennå ikke gitt seg. Fredag venter meteorologene både kaldt vær og kraftig regn i helgen.

National Weather Service advarer mot at regnet kan føre til flom i Nord-California. Samtidig er det også varslet snø i fjellene og vindkast på opptil 80 kilometer i timen.

Det er derfor fare for jordskred flere steder som følge av flere uker med regnvær.

Les også Tror klimaendringer vil gi folkevandringer i USA

Ismasser fylte havnen i New York 25. mai 2015. Alle prognoser tyder på at USA kan vente seg mer ekstremvær i årene fremover.