Hopp til innhold

Flere butikker slutter å selge kokosmelk fra Thailand etter denne videoen

Internasjonale butikkjeder slutter å selge kokosmelk fra Thailand etter at en dyrevernsorganisasjon har publisert en video som skal vise apemishandling. Norske kjeder undersøker nå sine leverandører.

I en video NRK har fått tilgang på av Peta Asia, har de filmet hvordan aper holdes på kokosnøttgårder i Thailand. Avsløringen til dyrevernorganisasjonen har fått flere store butikkjeder verden over til å slutte å selge produktene til selskaper som benytter seg av aper i innhøstingen.

ADVARSEL: NRK advarer mot sterke bilder. FOTO: Peta Asia

En video publisert at dyrevernsorganisasjonen Peta viser hvordan aper holdes som kokosnøttplukkere i Thailand. Organisasjonen mener apene blir mishandlet.

Den norske zoologen Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo har sett videoen og er ikke i tvil om apene har det vondt.

– Det er ikke det at de plukker nøtter som er problemet, det er måten de holdes, sier Bøckman til NRK.

Hevder aper får tennene trukket ut

Peta har undersøkt fire «apeskoler», åtte gårder og en konkurranse i kokosnøttplukking. Organisasjonen hevder at flere av apene blir ulovlig hentet fra det fri og brukes til å plukke opptil 1000 kokosnøtter hver dag under elendige forhold.

Petter Bøckmann

ZOOLOG: Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo reagerer på Petas video.

Foto: Åse Vartdal / NRK

Ifølge Peta blir apene stuet bort i bur alene eller festet i korte lenker når de ikke arbeider.

– Aper er sosiale dyr, og akkurat som mennesker blir de gale om de holdes alene. Det ser man spesielt i klippene med apen som biter seg selv, som er et typisk tegn på det som kalles repetitiv stereotyp adferd, sier Bøckman.

– Det er ikke en kultur for dyrevelferd i Sørøst-Asia, legger Bøckman til.

Peta hevder blant annet at flere aper hadde fått fjernet hjørnetennene sine.

Minister nekter for apemishandling

Thailands handelsminister Jurin Laksanawisit benekter at aper blir brukt i stor skala i landets kokosindustri. Han sier imidlertid til Bangkok Post at noen aper blir trent opp, men at dette kun er som en turistattraksjon.

Bøndene på sin side sier det ikke stemmer at dyrene blir dårlig behandlet.

Lederen for et nettverk av koksbønder, Pongsak Butrak, sier til Pattaya Mail at flere gårder ble sjekket av representanter fra EU for to år siden, uten at det ble avdekket dårlig behandling av aper.

Aper i bur i regnet uten tak.

I BUR I REGNET: Peta reagerer på at apene blir oppbevart lenket og i små bur uten mulighet til å utfolde seg.

Foto: PETA

Flere internasjonale butikker stanser salg

I Storbritannia har Carrie Symonds, statsminister Boris Johnsons forlovede, gått i bresjen for at produkter som stammer fra apearbeid skal boikottes.

Laster Twitter-innhold
Carrie Symmonds og Dilyn

GÅR FORAN: Carrie Symmonds, den britiske statsministerens forlovede, brenner for dyrs rettigheter.

Foto: Oli Scarff / AFP

Peta melder om at flere store butikkjeder har sluttet å selge kokosprodukter fra merker som bruker aper som arbeidskraft.

En av dem er Walgreens Boots Alliance, som blant annet eier opp mot 3000 Boots-butikker i Storbritannia og nesten 10.000 Walgreens-butikker i USA.

Selskapet er også et av flere som har sagt at de slutter med alle kokosprodukter fra Thailand til dette er ordnet.

En norsk forhandler fjerner produktene – importen fortsetter

Peta nevner spesifikt to varemerker: Aroy-D og Chaokoh. Dette er kokosmelktyper man også finner hos flere forhandlere i Norge.

– Jeg fjerner disse produktene fra vårt sortiment med én gang, sier Bjørn-Arild Petersen, styreleder i Lunsj.no.

Han hadde ikke hørt om avsløringen før NRK tok kontakt, men bestemmer seg raskt etter å ha satt seg inn i saken.

– Vi stoler på at våre leverandører er etiske, men når vi får greie på noe sånt, er dette en «no-brainer». Vi kommer ikke til å selge kokosmelk fra Thailand igjen før det er orden på dette, sier Petersen.

Disse merkene nevnes spesifikt av Peta: Chaokoh og Aroy-D.

NAVNGIS: Varemerkene Chaokoh og Aroy-D nevnes spesifikt av Peta. Produsenten til Aroy-D sier til norsk importør at de ikke bruker aper.

Foto: Produsentene

En av de norske importørene av Aroy-D sier at de har tatt kontakt med produsenten og fått forsikret at melken ikke stammer fra apearbeid.

De viser også til et statlig skriv fra februar som skal være en bekreftelse på at aper ikke brukes i industrien i den aktuelle provinsen.

– Vi ser selvfølgelig alvorlig på saken og krever at produsenten skal holde oss fortløpende oppdatert. Men ut ifra bekreftelsen vi har fått fra Thai Office of Agriculture, vil vi opprettholde salget av kokosmelk inntil videre, sier Hung Tran i Asian Food Import AS.

Norgesgruppen undersøker sine produkter

Ifølge Peta brukes apearbeid for å produsere nesten alle kokosprodukter fra Thailand.

– Praktisk talt alle kokosnøtter fra Thailand blir plukket av misbrukte aper, og vi ber folk kjøpe kokosprodukter fra andre land, sier Ingrid Newkirk, president i Peta.

Norgesgruppen eier store norske kjeder som Meny, Kiwi, Spar og Joker. Deres eget merke Eldorado selger kokosmelk fra Thailand.

Signe Bunkholt Sæter

NORGESGRUPPEN: Signe Bunkholt Sæter, kommunikasjonssjef for bærekraft, sier kokosmelken fra Eldorado ikke stammer fra apearbeid.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Leverandøren av kokosmelk til Eldorado har i dialog med oss garantert at de ikke bruker aper i innhøsting. Det er også egne inspektører som sjekker dette, sier Signe Bunkholt Sæter, kommunikasjonssjef for bærekraft.

Hun sier at de nå har bedt sine øvrige leverandører av kokosmelk om å undersøke sine underleverandører.

– Denne saken har vist oss at det er behov for tett oppfølging av god dyrevelferd innen kokosproduksjon, sier Sæter.

Det som skal være en offisielt attest på at det ikke blir brukt aper på gårdene sendt fra Aroy-D-produsenten «Thai Agri Foods Public Company Limited» til den norske importøren AsianFood.

BREV: Dette skal være et offisielt brev som sier at det ikke blir brukt aper på gårdene. Det er sendt fra Aroy-D-produsenten «Thai Agri Foods Public Company Limited» til den norske importøren Asian Food Import AS.

SISTE NYTT

Siste nytt