Hopp til innhold

Flere barn flykter alene over Middelhavet

26.000 enslige mindreårige flyktninger satte livet på spill ved å flykte i båter over Middelhavet i fjor. Det er mer enn dobbelt så mange som året før.

Migranter fra Eritrea hopper i vannet fra en overfylt trebåt utenfor Libya

LIVSFARLIG: Migranter fra Eritrea hopper i vannet fra en overfylt trebåt utenfor Libya 29. august. Flere tusen ble reddet denne dagen fra over 20 båter.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

– Disse tallene viser en alarmerende trend der stadig flere svært sårbare barn risikerer livet for å komme til Europa, sier nødhjelpssjef i Unicef, Lucio Melandri til nyhetsbyrået Reuters.

Utsatt for misbruk

De fleste barna kom fra Eritrea, Egypt, Gambia og Nigeria, viser tall fra FNs barnefond. De kaller økningen alarmerende.

– Dagens systemer beskytter ikke disse barna, som ender opp alene i helt fremmede omgivelser, sier Melandri.

Videre understreker han at en koordinert europeisk respons er nødvendig for å holde barna trygge.

Flertallet av barna var gutter i tenårene, men antallet mindreårige jenter øker også. De er svært utsatt for seksuelle overgrep, advarer Unicef.

Europe Migrants Transimission Test

MINDREÅRIGE FLYKTNINGER: Stadig flere barn flykter alene over Middelhavet, i håp om en bedre framtid i Europa.

Foto: Sima Diab / AP

5000 døde og savnede

Over 5.000 flyktninger og migranter omkom i forsøk på å krysse Middelhavet i fjor. Det er en økning på 34 prosent fra året før, viser tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon.

Så langt i år har 11 migranter omkommet i Middelhavet. Fire av disse har dødd av nedkjøling på Europas landegrenser i Tyrkia.

flyktningrute

I 2016 ankom det 181.000 båtflyktninger til Italia, de fleste av dem afrikanere som hadde betalt libyske menneskesmuglere for å frakte dem over Middelhavet.

SISTE NYTT

Siste nytt