Urix forklarer

Disse fire avgjør Kavanaughs skjebne

En demokratisk og tre republikanske senatorer vil avgjøre om Brett Kavanaugh blir høyesterettsdommer. Hva de stemmer, kan også avgjøre deres egen politiske framtid.

Disse fire holder Brett Kavanaughs skjebne i sine hender

FIRE UNDER PRESS: Lisa Murkowski (R), Joe Manchin (D), Susan Collins (R) og Jeff Flake (R) holder Brett Kavanaughs skjebne i sine hender.

Foto: Aaron P. Bernstein/Drew Angerer/Alex Brandon/Alex Brandon / Reuters/AFP/AP/NTB scanpix

I et sikret rom i kjelleren på Capitol Hill ligger FBI-rapporten som graver dypere i anklagene mot Brett Kavanaugh.

Lekkasjene tyder på at den inneholder lite nytt, men de neste døgnene skal de 100 senatorene som skal avgjøre Kavanaugh skjebne kunne lese den før de avgjør om den kontroversielle dommeren får jobben i USAs høyeste domstol.

De fleste har allerede bestemt seg. Derfor er presset rettet mot fire politikere som ikke har det. Stemmer tre av dem mot Kavanaugh, er løpet kjørt for ham.

Dilemmaene de står oppe i viser hvordan Kavanaugh-saken splitter USA.

FBI-rapporten om Kavanaugh holdes bak disse dørene

HEMMELIG: I dette rommet i Senatets sikkerhetsavdeling kan senatorene se den hemmeligstemplede rapporten.

Foto: Drew Angerer / AFP

Trump-kritikeren

Senator Jeff Flake (R) fra Arizona er Trump-kritikeren som fikk satt i gang hele den utvidede FBI-etterforskningen, da han gjorde opprør i debatten om Kavanaugh i justiskomiteen sist fredag.

Kavanaugh sa han bare ville stemme for Kavanaugh i komiteen dersom partifellene hans gikk med på en begrenset FBI-etterforskning for å undersøke anklagene mot dommerkandidaten.

Han har også vært svært kritisk til Kavanaughs konfronterende oppførsel i komitéhøringen.

– Vi kan ikke ha slikt i komiteen, sa Flake med adresse til Kavanaugh.

Han holdt deretter et følelsesladd innlegg om hvordan samarbeidsånden har forsvunnet i amerikansk politikk og sa at politikerne burde vise folket at de faktisk er villige til å samarbeide ved å se på saken en gang til.

Jeff Flake

TVILTE: Senator Jeff Flake (R) fra Arizona er den 56 år gamle Trump-kritikeren som fikk satt i gang hele den utvidede FBI-etterforskningen da han gjorde opprør i debatten om Kavanaugh i justiskomiteen sist fredag.

Foto: Cliff Owen / AP

Det er imidlertid usikkert om Flake faktisk vil blokkere Kavanaugh i den endelige avstemningen. I går sa han FBI rapporten ikke gir nye bevis som støtter opp under anklagene mot Kavanaugh.

Han er kritisk til Trump, men stemmer som regel for sakene presidenten foreslår.

Flake blir stadig kritisert av Trump, og stiller ikke til gjenvalg fordi de republikanske velgerne hjemme i Arizona er for positive til Trump til at han har en sjanse.

I oktober i fjor holdt han en flammende tale mot Trump i Senatet der han spurte hvor de ønsker å være når historiebøkene skal skrives, og ba dem våge å være kritiske til presidenten.

Men kritikerne av Flake mener det ofte blir med praten. De mener Kavanaugh-saken er Flakes mulighet til å vise USA at han mener det han sier.

Den 56 år gamle senatoren har kanskje egne politiske ambisjoner. Han er blitt nevnt som en mulig utfordrer til Trump i 2020, men vil neppe ha en sjanse slik ting er nå.

Kritikerne hans mener at Washington-yndlingen i stedet har ambisjoner om sitt eget talkshow på amerikansk TV.

Metoo eller partilinjen?

Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska er som vanlig under press.

De to kvinnelige, republikanske senatorene er ofte i vinden ved kontroversielle avstemninger i Senatet.

De er blant mest moderate i sitt parti i senatet og har begge kritisert Trumps framferd i Kavanaugh-saken i sterke ordelag.

«Rett og slett galt» og «direkte skammelig» er ord de brukte for å beskrive Trumps kritikk av Christine Blasey Ford på et folkemøte i Mississippi på tirsdag.

Collins sa tidlig at hun ikke kunne støtte en høyesteretts-dommerkandidat som setter abortloven i fare. Hun har også bedt om at Julie Swetnick, som har anklaget Kavanaugh for å ha bidratt til at jenter på Yale ble så fulle at de fant seg i seksuelle overgrep, måtte bli intervjuet av FBI.

Susan Collins og Lisa Murkowski

MODERATE REPUBLIKANERE: De republikanske senatorene Susann Collins (t.v.) og Lisa Murkowski (t.h.) er ofte i vinden ved kontroversielle avstemninger i Senatet.

Foto: Drew Angerer / AFP

Murkowski var enig med Jeff Flake om at FBI måtte intervjue flere og utvide bakgrunnssjekken av Kavanaugh før hun ville bestemme seg. I går sa imidlertid også hun at hun er fornøyd med FBI-rapporten.

Ingen av de to kvinnene er på valg til senatet i år.

Nå blir de imidlertid bombardert av e-poster og telefoner fra velgere og interessegrupper på begge sider av den opphetede Kavanaugh-debatten.

– Jeg tar alt med når jeg skal bestemme meg, sa Murkowski torsdag, mens Collins har vært nokså taus.

I hennes hjemstat viser målinger at et flertall i folket er imot at Kavanaugh blir godkjent.

Joe Manchin

DEMOKRAT: Lobbygrupper som er for og imot Kavanaugh, med Judicial Crisis Network og ACLU i spissen, bruker store penger på reklamefilmer for å presse Joe Manchin til å stemme den ene eller den andre veien.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Demokrat med kniven på strupen

Joe Manchin (D) fra West Virginia fra Nord-Dakota står kanskje overfor det aller vanskeligste valget når det gjelder Kavanaugh.

For to år siden slo Donald Trump Hillary Clinton med 42 prosentpoeng ved presidentvalget i West Virginia.

I en måling ligger Manchin an til å vinne klart over sin motkandidat i november, om han stemmer for Kavanaugh. Stemmer han mot, leder han bare med to prosentpoeng.

Lobbygrupper som er for og imot Kavanaugh, med Judicial Crisis Network og ACLU i spissen, bruker store penger på reklamefilmer for å presse Manchin til å stemme den ene eller den andre veien.

Kan tape senatsplassen fordi hun stemmer nei.

En femte senator som har vært i tvil bestemte seg i går for å stemme mot Kavanaugh.

Heidi Heitkamp fra Nord-Dakota er demokratisk senator midt i en vanskelig valgkamp.

Meningsmålinger tatt opp etter at Kavanaugh-striden startet viser at hun har tapt kraftig terreng til sin republikanske utfordrer Kevin Cramer de siste ukene.

Heidi Heitkamp

KNIV PÅ STRUPEN: Trolig vil Heidi Heitkamp ha større sjanse til å beholde senatsplassen om hun haddde stemt for Kavanaugh, men hun er selvsagt også under kraftig press fra kolleger i eget parti for å stemme nei.

Foto: Andrew Harnik / AP

Donald Trump slo Hillary Clinton med 36 prosentpoeng i Nord-Dakota ved presidentvalget i 2016, og et betydelig flertall der mener Kavanaugh bør bli høyesterettsdommer.

Nok en seier for Trump?

Den heteste striden om en høyesterettsdommer i USA på flere tiår kan ende med seier til Trump.

Den har splittet det amerikanske folket enda dypere. By mot land, Kvinne mot mann.

Kommentatorer mener det er nettopp slike strider Trump vinner på i lengden.

Da Kavanaugh i senatshøringen var sint og fortvilet og gikk til angrep på demokratene, kan det ha ført til at en del amerikanere bestemte seg for å støtte ham og republikanerne.

Meningsmålinger tatt opp de siste dagene viser at det relativt solide forspranget demokratene hadde foran kongressvalget mange steder har skrumpet inn.

Demokratene kan ha miskalkulerte grovt da de gikk til krig mot Kavanaugh og familien hans og forsøkte å presentere ham som en demon. De har minnet republikanske velgere om at det finnes verre ting enn Dobald Trumps utbrudd og gitt dem lyst til å bruke stemmeretten, skriver New York Post.

SISTE NYTT

Siste nytt