Dansk politi mener de har drept gjerningsmannen

Dansk politi mener én person sto bak de to attentatene i København, og at det er den samme personen som ble skutt og drept på Nørrebro i København søndag morgen, opplyser politiet.

Danske etterforskere undersøker ved åstedet etter skyting i København

ETTERFORSKNING: Danske etterforskere gjennomførte undersøkelser ved lokalet hvor et debattmøte ble holdt lørdag ettermiddag. En mann avfyrte en rekke skudd inn i lokalet og tok livet av én.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Det er ikke noe på det nåværende tidspunkt som indikerer at det er andre gjerningsmenn, opplyste dansk politi på en pressekonferanse i København klokken 8 søndag morgen.

– Foreløpig antar vi at mannen som ble drept av politiet, er den samme personen som klokken 15.33 lørdag skjøt med et automatvåpen mot mennesker som befant seg ved Krudttønden, sier politiinspektør Jørgen Skov.

Politiet mener at den sammen mannen avfyrte flere skudd utenfor synagogen i København ved 01-tiden natt til søndag.

Politiet om skyteepisoder i København

Fulgte gjerningsmann på videoovervåking

Politiet har samlet videoovervåkingsmateriale og mener de har kunnet kartlegge den antatte gjerningsmannens ferd.

Politiet opplyser søndag morgen at en video viser mannen dra fra lokalet for debattmøtet på Østerbro mot Borgervænget, som er i samme område.

Like i nærheten viser videomaterialet at mannen foretar en telefonsamtale.

Politiet mener han da ringte etter en drosje, for like etter kommer en drosje kjørende og plukker ham opp.

– Under avhøret med drosjesjåføren fant vi frem til en adresse på Nørrebro, hvor sjåføren hadde satt mannen av, sier Jørgen Skov.

Politiet skjøt og drepte antatt gjerningsmann

Dansk politi sendte i natt ut en pressemelding, hvor de opplyste at politiet like etter klokken 5 søndag morgen hadde skutt og drept en mann på Nørrebro.

«Politiet hadde tidligere på dagen hatt en adresse på Nørrebro under observasjon. På et tidspunkt ankom en person som kunne være interessant i forhold til etterforskningen. Mannen ble tatt kontakt med, han åpnet ild mot politiet og ble deretter skutt. Mannen er død,» het det i pressemeldingen.

På en pressekonferanse klokkken 8 søndag morgen, opplyser altså Københavns-politiet at de mener den drepte mannen er den samme som sto bak både skytingen mot et ytringsfrihetsmøte hvor blant andre tegneren Lars Vilks deltok, samt skytingen ved den jødiske synagogen i den danske hovedstaden.

Jødisk menighet i sjokk

En mann ble drept på ytringsfrihetsmøtet, mens tre politifolk ble såret.

Ved synagogen ble tre personer skutt. En mann, som ble truffet i hodet, døde av skadene.

Den drepte var en ung jødisk mann som holdt vakt og hadde ansvaret for adgangskontrollen ved synagogen, hvor det var feiring av en jødisk konfirmasjon.

Det opplyser lederen i Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, til TV2 News, ifølge Ekstrabladet.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis han hadde klart å komme seg inn i menigheten, sier Asmussen.

– Jeg er i sjokk. Hele menigheten er i sjokk. Det minner om en marerittaktig gjentagelse av Paris, sier han og viser til terrorangrepene i den franske hovedstaden i januar. Da ble et jødisk supermarked mål for angrepet etter massakren på Charlie Hebdo-redaksjonen.

Dan Asmussen, Formann for Det Jødiske Samfund
Skyting i København

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.