Hopp til innhold
Urix forklarer

Politiet etterforsker den britiske regjeringen - hva betyr det?

Politiet skal etterforske fester holdt i Downing Street mens landet var nedstengt. Det er en betydelig omdreining i en sak som i månedsvis har svekket den britiske regjeringen.

Boris Johnson

Problemene tårner seg opp for den britiske statsministeren. Nå skal politiet etterforske festene i Downing Street mens landet var nedstengt.

Foto: Ian Vogler / AP

I dag innledet London-politiet en etterforskning av festene som har rystet britisk politikk. Den kommer dagen etter avsløringen av at det ble holdt en bursdagsfeiring for statsminister Boris Johnson i Downing Street i juni 2020.

Hans daværende kjæreste - nåværende kone - holdt en overraskelsesfest for ham i det samme rommet som smittevernreglene var blitt vedtatt i. Johnson skal ha vært til stede i 10 minutter. Det rapporteres om at cirka 30 mennesker var til stede.

Boris Johnson

Etter at Boris Johnson fikk bursdagskake på et skolebesøk, ble det holdt et overraskelsesselskap for ham i Downing Street i 2020. Da var det ulovlig å samles innendørs.

Foto: Andrew Parsons / AP

Det er den til nå siste av en rekke avsløringer av sosiale sammenkomster ved Statsministerens kontor under pandemien. Nå skal politiet finne ut om regjeringen brøt sine egne lover.

Opposisjonen har lenge bedt om en slik etterforskning. Men hittil har ikke politiet ment at det er grunnlag for å gå inn i avsløringene. Men nå er det informasjon fra regjeringens egen gransking som er grunnen til at politiet setter i gang.

Det er uklart hvilke og hvor mange fester politiet skal se på. Men det kan ta tid. Det var ventet at resultatet av den regjeringsoppnevnte granskingen skulle legges frem denne uka, men det er usikkert om den kommer før eller etter politietterforskningen.

Daily Mirror melder derimot i kveld at rapporten vil bli presentert onsdag formiddag.

Hvor alvorlig er dette for Boris Johnson?

I Johnsons egne rekker i parlamentet er det mange konservative medlemmer som ventet på rapporten.

De vurderer om de skal be om et mistillitsvotum over statsministeren. Hvis 54 konservative parlamentarikere ber om et slikt votum, blir det avstemning i parlamentet. Det kan føre til at Johnson må gå. Nå er spørsmålet om de er villige til å vente helt til politiet har gjort seg ferdig, dersom rapporten lar vente på seg.

Men så er det viktig å huske på dimensjonene av en slik politietterforskning. Straffen for eventuelle brudd på smittevernreglene er bøter. Ikke fengsel. Og det er ikke kjent om statsminister Boris Johnson selv er omfattet av de festene politiet skal se nærmere på.

Likevel er dette en betydelig utvikling i en sak som har svekket tilliten til Johnson og hans regjering over tid.

Statsminister Johnson sa i dag at han ønsket politietterforskningen velkommen. Det kan bidra til å gi folk klarhet så vi kan bli ferdig med saken, sa han.

Men kravene om at Boris Johnson selv må forlate sin post styrket seg i dag. Opposisjonen mener han står i veien for annen viktig politikk og at hans lederskap er en skam for landet.

SISTE NYTT

Siste nytt