NRK Meny
Normal

Renan reddet ut 18 timer etter storebror Florencio

28 gruvearbeidere var klokken 01.00 norsk tid reddet opp fra San José-gruva i Chile der de har sittet fanget under jorda i 69 dager.

Video Nå starter redningsaksjonen i Chile

Følg redningsarbeidet av gruvearbeiderne i San Jose-gruven i Copiaco i Chile direkte.

Gruvearbeiderne Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez og Alex Vega var de ti første som ble hentet opp av San Jose-gruven i Chile .

29 år gamle Renan Avalos kunne sende storebror Florencio opp av gruva som første mann før klokken fem norsk tid i dag morges.

18 timer etter kunne han selv se dagslyset da han ble heiset opp som 25. mann opp av gruva.

Trikset med fotballen

Franklin Lobos ble hentet opp like over midnatt norsk tid som 27. person opp av gruva. Redningen skjedde en knapp halvtime etter at Claudio Acuna hadde blitt heist opp.

53 år gamle Lobos, som er tidligere fotballspiller, ble møtt av sin datter, Carolina Lobos. Hun overrakte ham en fotball som han umiddelbart testet ut foran redningsarbeiderne.

Like før klokken 00.45 natt til torsdag ble Richard Villarroel heiset opp som siste mann ut av gruva så langt. Den 26 år gamle mekanikeren ble 28. mann ut.

Følg sendingen øverst i saken.

Kun fem arbeidere gjensto da klokken var 01 norsk tid.

– Dette som har vært håpets leir har nå blitt gledens leir. Det er en hyggelig, avslappet stemning - også blant dem som fortsatt venter, de er mye roligere. De føler seg trygge på at dette kommer til å gå bra, sier NRKs utenriksmedarbeider Arnt Stefansen i Chile i kveld.

Gruvearbeiderne i Chile (28 reddet)

REDDET: Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena og Carlos Barrios, Victor Zamora, Victor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel VENTER: Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona og Luis Urzua.

Foto: HO

Fikk endelig klemme sønnen igjen

Den systematiske siste delen av redningsaksjonen - å heise de 33 mennene som har sittet innesperret nesten 700 meter under jorden opp i sikkerhet - kom i gang rundt midnatt lokal tid, klokken fem i natt norsk tid.

Klokken 05.11 ble Florencio Avalos den første av mennene som, etter 69 dager nede i gruven, kunne åpne døren i redningskapselen og igjen trekke pusten i fri luft.

Mens lysene blinket rundt i gruveområdet, sirenene gjallet og tilskuerne jublet, kunne Avalos klemme sin sju år gamle sønn, sin kone Monica og Chiles president Sebastian Pinera.

NRKs utenriksmedarbeider Arnt Stefansen er til stede ved gruven, og kan rapportere hjem om den magiske stemningen i Copiapo .

Video: – Det har blitt gledens leir

Video Arnt Stefansen rapporterer fra Chile

VIDEO: Arnt Stefansen rapporterer fra Chile.

33 menn, 33 utrolige historier

For hver mann som reddes opp fra dypet, er det en eventyrlig historie å fortelle.

Da Florencio Avalos, den første gruvearbeideren, kom opp, var det ikke bare rørende å se ham stå oppe på landjorden igjen. Like rørende var det å se ham klemme sønn, kone og president.

Tilskuerne begynte å juble og taktfast rope «Chile! Chile!» Avalos ga tommelen opp og forsvant til helsesjekk og tid sammen med familien.

Den andre, Mario Sepulveda, nådde overflaten omtrent en time senere. Han løp mot en gruppe redningsarbeidere og ledet dem an i sang.

I et intervju kunne han fortelle at han hadde sett Gud og Djevelen i kamp.

Jeg var sammen med Gud og Djevelen. De sloss - Gud vant.

Mario Sepulveda

Hen ble fulgt av Juan Illanet og bolivianske Carlos Mamani, som kysset sin ventende kone Veronica og ropte: «Gracias, Chile!», «Takk, Chile!». Senere i dag kom Bolivias president Evo Morales for å møte ham og de andre gruvearbeiderne.

Jorge Galleguillos kommer opp fra gruven i Chile

Jorge Galleguillos er den ellevte som kom opp fra gruven.

Foto: RODRIGO ARANGUA / Afp

Yngstemann var nervøs for kollaps

Jimmy Sanchez, den 19 år gamle og yngste gruvearbeideren, var nestemann. Han hadde bare arbeidet i gruven i fem måneder, og var nervøs for at nettopp en slik kollaps kunne skje.

Den sjette gruvearbeideren, Osman Araya, kom opp til en meget følelsesladet gjenforening med sin kone.

Den sjuende gruvearbeideren opp, Jose Ojeda, var mannen som skrev den berømte lappen som opplyste redningsarbeiderne om at alle 33 mennene var i live nede i tilfluktsrommet i gruven - 17 dager etter at gruven kollapset.

Nummer åtte, Claudio Yanez, ble møtt av sin partner gjennom elleve år, Cristina Nunez. I løpet av tiden gruvearbeiderne har sittet innesperret har de avtalt å gifte seg.

Så kom den eldste gruvearbeideren, 63 år gamle Mario Gomez. Det var Gomez som sendte opp et brev like etter at det ble oppdaget at de var i live, der han uttrykte sin kjærlighet til familien og uttalte at gruveselskapet «måtte modernisere seg».

Oppe på overflaten kysset Gomez sin kone Liliana Ramirez og knelte i bønn.

31 år gamle Alex Vega, den tiende mannen opp, ble møtt av sin kone Jessica Salgado, som tidligere hadde kunnet berolige sin manns pengebekymringer med at all gjelden hans var slettet.

Dette helvetet dreper meg. Jeg forsøker å holde meg sterk, men i søvne drømmer jeg at vi er inne i en ovn - og når jeg våkner dukker jeg opp i dette evige mørket

Victor Segovia

– Velkommen til livet

Jose Galleguillos, som har jobbet i gruveindustrien i over 40 år, ble møtt av presidentene Pineros og Morales på overflaten, og med en varm omfavnelse sa Pinero: «Velkommen til livet».

Edison Pena er den 12. som ble reddet opp av gruven i Chile

Edison Pena er den 12. som ble reddet opp av gruven i Chile. Han løp ti kilometer hver dag nede i gruven.

Foto: Ap

Han har også vært syk nede i gruven, og skal ifølge nyhetsbyrået Reuters ha vært blant de som var mest følelsesmessig påvirket mens det sto på.

Som alle som ble reddet før ham, ble Galleguillos møtt av en jublende folkemengde på overflaten, og flere millioner TV-seere.

Den 12. gruvearbeideren til å bli reddet var Edison Pena, en triatlonutøver som hver dag mens de har vært innesperret har brukt dagene til å løpe mellom fem og ti kilometer gjennom tunnelene for å holde formen ved like - selv om temperaturen der nede lå på mellom 30 og 35 fuktige varmegrader.

27 år gamle Carlos Barrios var den 13. til å komme opp fra gruven. Han hadde bare arbeidet i gruven i seks måneder da gruven kollapset. I løpet av de to månedene innesperret i gruven fikk han også vite at kjæresten hans er gravid, og at de to venter barn.

14. mann opp av gruva var Viktor Zamora (33). Han er kjent som gruvas poet. Under det lange oppholdet har han tatt daglige notater og skrevet dikt til glede for de andre gruvearbeiderne og redningsmannskapet. Zamora kom opp av gruva 16.30 norsk tid.

Gledesdans i Chile

Kjæresten til Samuel Avalos ventet i spenning og danset av glede da redningskapselen var på vei opp.

Foto: HO

Nå blir det bryllup for Esteban og Jessica

49 år gamle Victor Segovia ble 15. mann opp. Han var svært nervøs forut for redningsaksjonen, men lettet etter å ha kommet seg velberget opp til overflaten. Han har hatt oppgaven med å gi daglige rapporter til redningsarbeiderne, og i et brev til familien ga han uttrykk for hvor vanskelig de hadde det der nede.

Esteban Rojas og Jessica Yanez

Esteban Rojas omfavner sin kjæreste gjennom 25 år, Jessica Yanez.

Foto: HO / Reuters

– Dette helvetet dreper meg. Jeg forsøker å holde meg sterk, men i søvne drømmer jeg at vi er inne i en ovn - og når jeg våkner dukker jeg opp i dette evige mørket.

Alicia Campos gråt lykkelige tårer da hennes sønn, 27 år gamle Daniel Herrera, ble heiset opp som 16. mann opp fra gruverommet.Herrera er egentlig lastebilsjåfør, men har vært med i gruva de siste sju månedene. Han har fungert som Barrios' legeassistent.

Ferden til 56 år gamle Omar Reygadas ble dokumentert av hans sønn som sto spent med et videokamera og ventet på sidelinjen. 56-åringen knelte med bibelen i hånda da han var trygt ute av redningssjakten.

Trebarnsfaren Esteban Rojas (44) ble reddet ut av gruva mens kjæresten gjennom 25 år, Jessica Yanez, ventet ved sjaktens utløp. Rojas har lovt henne at de endelig skal gifte seg kirkelig når han er oppe.

Rojas knelte til bakken da han endelig slapp ut av sjakten og gruverommet der han har vært fanget de siste 69 dagene.

Opplevde farens mareritt på ny

45 år gamle Pablo Rojas var 19. mann ut av gruva. Han hadde arbeidet i San José-gruva i knappe seks måneder da ulykken inntraff.

Familien til Dario Segovia feirer i kveld

Dario Segovias familie feiret i kveld da 48-åringen var fraktet trygt opp av bakken.

Foto: HECTOR RETAMAL / Afp

Dario Segovia (48) har gjenopplevd farens eget mareritt de siste månedene. Han var også fanget i en gruve og har pådratt seg skader i to ulike gruveulykker.

Likevel var han ivrig på å ta med seg sønnen inn i gruvedriften, og åtte år gammel ble Dario for første gang med sin far på jobb.

Nå er 48-åringen endelig i frihet. Med et stort glis om munnen ventet hans kone i dét redningssjakten nådde overflaten.

Kun én kvinne ventet på Yonni

Da Yonni Barrios' kjære fikk vite at han var blitt fanget i gruva kom de sørgende raskt til Campo Esperanza over San José-gruva i Atacama-ørkenen. Men det viste seg at Barrios hadde levd et dobbeltliv.

Yonni Barrios ble møtt av elskerinnen

Yonni Barrios ble møtt av elskerinnen, ikke kona, etter redningen i dag.

Foto: HUGO INFANTE / Afp

To kvinner erklærte nemlig sin kjærlighet til 50-åringen. Den ene var Barrios' kone, den andre hans elskerinne.

Det var kun sistnevnte som ønsket Barrios velkommen hjem i dag.

43 år gamle Samuel Avalos hadde ingen ønsker om å arbeide i gruven, men hans familie mente det ville være en fin avveksling og forhåpentligvis en vei bort fra hans alkohol- og narkotikaproblemer.

Avalos har hatt ansvar for å sjekke luftkvaliteten i gruverommet den siste tiden. Etter redningen ble han møtt med hete kyss og omfavnelser av sin kjæreste.

Carlos Bugueno har tatt hånd om sending- og mottak av forsyninger til tilfluktsrommet de siste to månedene. Han fikk være 23. mann opp av gruva i kveld. 27-åringen ble møtt av sin mor, Guadalupe Alfaro, som kjempet mot tårene da hun fikk se igjen sønnen.

Den evangelistiske presten Jose Henriques har hatt i oppgave å holde alle gruvearbeidernes' pågangsmot oppe i den tøffe tiden.Henriques har jobbet i gruvene i 33 år. I dag ble han reddet i frihet som 24. mann fra San José-gruva.

Måtte vente 18 timer på lillebror

Storebror Florencio fikk æren av å ta første tur opp i frihet i dag morges. 18 timer etter fulgte 29 år gamle Renan Avalos.

Avalos ble 25. mann opp av gruva, og ble møtt av sin kjæreste og en veldig lang omfavnelse.

56 år gamle Claudio Acuna ble hentet opp like ved klokken 23.45 norsk tid. Acuna måtte feire bursdagen sin nede i tilfluktsrommet, og var i likhet med de andre svært lykkelig over å ha blitt reddet opp av gruva.

Franklin Lobos ble hentet opp like over midnatt norsk tid som 27. person opp av gruva. Redningen skjedde en knapp halvtime etter at Claudio Acuna hadde blitt heist opp.

53 år gamle Lobos, som er tidligere fotballspiller, ble møtt av sin datter, Carolina Lobos. Hun overrakte ham en fotball som han umiddelbart testet ut foran redningsarbeiderne.

Like før klokken 00.45 natt til torsdag ble Richard Villarroel heiset opp som siste mann ut av gruva så langt.

Den 26 år gamle mekanikeren ble 28. mann ut, og fem menn gjenstod å redde når klokken rundet 01.00 norsk tid.

Disse gjensto å reddes:

Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona og Luis Urzua.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt