NRK Meny
Normal

Tripoli feirer muslimsk høytid uten Gaddafi

Mens deler av Gaddafis nærmeste familie har flyktet til Algerie, feirer tusener av libyere den muslimske høytiden id for første gang på 42 år uten Gaddafi.

LIBYA/ Libyans celebrate the first Eid al-Fitr in Green Square after the fall of Muammar Gaddafi in Tripoli
Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Store menneskemengder var mandag kveld samlet for å feire den muslimske høytiden id på Den grønne plassen i Libyas hovedstad Tripoli. For mange av de frammøtte ble det et emosjonelt øyeblikk.

Selv om Muammar Gaddafi ennå ikke er funnet etter at opprørerne tok kontroll over hovedstaden, rådet seierstilstander.

Asyl i Algerie

Mens feiringen pågikk i Tripoli, gikk en talsmann for opprørerne ut og sa at man nå frykter at Algerie, som har gitt opphold til deler av Muammar Gaddafis familie, har gitt diktatorens slektninger lov til å reise videre til et tredje land.

(Saken fortsetter under bildet)

Libya

Tusener av mennesker samlet seg til feiring av id al-fitr, slutten på fastemåneden ramadan, i Tripoli. Seiersstemningen rådet, selv om Muammar Gaddafi ennå er som sunket i jorden.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Gaddafis kone Safia, hans datter Aisha og sønnene Hannibal og Mohammed ankom Algerie mandag morgen, bekreftet det algeriske utenriksdepartementet mandag kveld.

– Gaddafis kone Safia, hans datter Aisha, og sønnene Hannibal og Mohammed, og deres barn, har krysset grensen til Algerie, skriver det algeriske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Familien flyktet etter at opprørsstyrkene den siste uken har tatt kontroll over det aller meste av Libya.

Leter etter dikatatoren

Det er fortsatt ikke kjent hvor Muammar al-Gaddafi befinner seg. Opprørssoldater i hele Libya jakter på den tidligere diktatoren.

Det hvite hus opplyser mandag kveld at de har ingen indikasjoner på at Gaddafi har forlatt Libya.

– Hvis vi visste hvor han var, ville vi gitt informasjonen til opprørsstyrkene, sier talsmannen for Det hvite hus, Jay Carney.

Vestlige etterretningskilder sier det ikke finnes grunn til å tro at Gaddafi har reist fra landet. Italienske medier siterer kilder som hevder at Gaddafi og to av sønnene, Saif al-Islam og Saadi, befinner seg i byen Ben Walid ti mil sør for Tripoli.

– Uforståelig

Opprørstalsmannen Mahmud Shammam sier lederne for de libyske opprørerne ikke kan forstå hvordan noen kan «redde Gaddafis familie», og sier de vil ha dem tilbake til Libya.

– Vi er fast bestemt på å arrestere og stille Gaddafi-familien og Gaddafi selv for retten, sier Shammam, som garanterer for en rettferdig rettssak.

Over én uke har nå gått siden opprørerne inntok hovedstaden Tripoli. Siden har opprørsstyrkene lett etter Gaddafi, som er som sunket i jorden. De første dagene etter Tripolis fall kom det flere talemeldinger fra Libyas leder gjennom 42 år, men det er nå flere dager siden siste melding gikk ut over fjernsyns- eller radionettet.

(Saken fortsetter under bildet)

Libya

Bildet er fra Sirte. To Gaddafi-soldater ble fanget av opprørere etter et fluktforsøk. Opprørerne har presset fra øst og vest inn mot Sirte mandag.

Foto: Ap

Usikkert om sønnen og etterretningssjef er drept

Samtidig kom det mandag flere meldinger om Libyas etterretningssjef Abdullah al-Senussi og at diktatorens sønn Khamis er drept.

Etterretningssjefen og Khamis skal ifølge det opprørsledelsen kaller «nesten sikker informasjon» ha blitt drept lørdag, men dødsfallene er ennå ikke bekreftet.

De påståtte drapene på Gaddafis sønn, Khamis, og etterretningssjef Abdullah al-Senussi, skal ifølge opprørerne ha skjedd under kamphandlinger på vei til Ben Walid.

Al-Senussi er en av tre i den libyske toppledelsen som Den internasjonale straffedomstolen ICC har utstedt arrestordre på.

Etterretningssjefen er i likhet med Muammar Gaddafi selv og hans sønn Saif al-Islam etterlyst for forbrytelser mot menneskeheten og systematiske angrep på sivile i Libya

Presser mot Gaddafis hjemby

Opprørere forbereder seg på å ta full kontroll over Muammar al-Gaddafis hjemby, Sirte, og venter nå på forsterkninger fra Tripoli.

Opprørerne samles nå for et planlagt angrep mot Gaddafis hjemby, og skal innta byen fra øst ved Bin Jawas, og fra Tripoli og Misrata i vest. Men ifølge Al Jazeera venter de på forsterkninger for å overvinne de Gaddafi-lojale soldatene i Sirte.

(Saken fortsetter under bildet)

Sirte

Opprørere i bønn på den siste dagen av Ramadan. Her i Nofilia på vei mot Gaddafis hjemby, Sirte. De forbereder et angrep mot byen.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

– Det er ikke mangel på menn, heller ikke på våpen, men det er mangel på erfarne krigere, sier Al Jazeeras korrespondent, Zeina Kohdr.

De velger også å holde tilbake fordi Nato har intensivert luftangrepene over Sirte de siste 48 timene.

I Sirte oppfordret Gaddafilojale styrker til å kjempe eller dø, noe som kompliserte et fredelig forsøk fra opprørerne på å få de regimelojale til å overgi seg, ifølge Det libyske overgangsrådet.

– Vi har vanskeligheter med regimelojale fra Tripoli. De prøver å fortelle at de ikke lenger kjemper for Gaddafi, men for å beskytte seg selv, sier Hassan Droy, representant for overgangsrådet i Sirte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt