NRK Meny
Normal

ANC: 100-åring i hardt vær

Over 100 000 mennesker er forventet å delta på feiringen når det sørafrikanske regjeringspartiet African National Congress (ANC) feirer 100 år søndag. Samtidig møter partiet uvanlig mye motstand i det sørafrikanske folket.

Allerede fredag begynte feiringen av ANC, som feirer sitt 100-års jubileum søndag. Lørdag ledet president Jacob Zuma an i den tradisjonelle slaktingen av en okse ved kirken i Bloemfontein der partiet ble stiftet i 1912.

Ritualet er en del av hyllesten av et parti som har gått fra å være mest kjent for sitt arbeid mot apartheid, men som nå er skjemmet av skandaler og indre konflikt.

Det er imidlertid ikke den negative omtalen president Zuma er mest opptatt av i forbindelse med jubileet.

– ANCs 100-årsjubileum er ikke bare en milepæl for ANC, men for all frigjøringsbevegelse i Afrika og hele det afrikanske folket. Vi ser fram til et vellykket jubileum, skriver president Jacob Zuma på ANCs nettside.

Det er ventet at over 100 000 mennesker vil delta i feiringen i byen Bloemfontein, hvor partiet ble stiftet 8. januar 1912.

Spekket gjesteliste

Søndag skal president Zuma hilse på gjester fra fjern og nær. Ifølge ANC skal 46 statsoverhoder ha meldt sin ankomst til jubileet.

På gjestelisten er blant andre Nigerias Goodluck Jonathan, Ugandas Yoweri Museveni og tidligere erkebiskop Desmond Tutu.

Video Feiring av ANC 100 år

Video fra feiringen i Sør-Afrika.

Under feiringen skal det også holdes en tradisjonell seremoni, konserter og en gallamiddag. President Zuma skal også hylle Nelson Mandela og andre som kjempet mot apartheid i en tale.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tre sørafrikanske presidenter: Jacob Zuma (nåværende), Nelson Mandela og Thabo Mbeki.

Her kutter Nelson Mandela opp bursdagskaken på 90-årsdagen i 2008 sammen med nåværende president Jacob Zuma (venstre) og tidligere president Thabo Mbeki.

Foto: Jerome Delay / Ap

Anklager og kritikk

Minnemynter i Sør-Afrika.

Slike minnemynter, laget spesielt for 100-års jubileet, selges i gatene i Sør-Afrika.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Til tross for storslått feiring, er ikke alt rosenrødt for Sør-Afrikas største parti. ANC-ledelsen har fått kritikk fra flere hold – både innenfor og utenfor landets grenser. Anklager om korrupsjon, maktarroganse, kameraderi og personlige dragkamper.

ANC har ikke blitt totalitært som en rekke andre frigjøringsbevegelser har blitt etter å ha fått regjeringsmakt, men de kritiseres for å gi lite rom for opposisjon.

Partiet har også fått mye kritikk for å ikke ha kunnet få på plass bedre helsetjenester for de 38 prosentene av landets befolkning som befinner seg under fattigdomsgrensen.

Arbeidsledigheten i landet er på rundt 36 prosent, og hele 70 prosent for unge, ifølge nyhetsbyrået EBU.

Symbolsk nok er det heller ikke klart om partiets mest prominente medlem, Nelson Mandela, kommer til å være til stede under feiringen.

Grunnen til Mandelas mulige fravær er ikke kjent, men det har lenge vært kjent at den tidligere partilederen har slitt med helsen.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen har reist til Sør-Afrika i anledning jubileet. Han sier landet har store utfordringer:

Kjempet mot apartheid

ANC var motstandspartiet under apartheid i Sør-Afrika og var viktig i kampen for å avskaffe raseskillet.

Da Nelson Mandela, ANCs mest kjente frontfigur, ble medlem i 1942, hadde frigjøringsbevegelsen alt eksistert i 30 år.

Gruppen av advokater, prester og journalister som grunnla ANC ønsket like rettigheter for svarte – med ikke-voldelige midler.

Dette var en reaksjon på at Storbritannia og nederlandske etterkommere hadde grunnlagt «Den sørafrikanske unionen», som kun ivaretok de hvites interesser.

På slutten av 40-tallet ble aksjonsformen mer aggressiv – på samme tid som Nasjonalistpartiet kom til makten med sin systematiske raseskillepolitikk.

Vant valget

Etter den blodige massakren i Sharpeville i 1960, der 69 mennesker ble skutt og drept av politiet, gikk ANC under jorden. Tre år senere ble Mandela og store deler av ANC-ledelsen funnet og arrestert.

I 1990 ble Mandela og de andre lederne i ANC løslatt fra fengsel. I valget fire år etter, ble ANC ble regjeringsparti med overveldende flertall på 64 prosent, og Mandela ble Sør-Afrikas første svarte president.

ANC har vunnet valgene til nasjonalforsamlingen og de aller fleste delstatsforsamlingene med absolutt flertall siden 1994, men usikkerheten rundt det jubilerende partiet er større enn noensinne foran årets valg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt