Hopp til innhold

FBI etterlyser seks russiske offiserer for datainnbrudd

De etterlyste offiserene skal være del av den russiske etterretningstjenesten GRU. De skal ha brukt datainnbrudd for å påvirke valget i Frankrike i 2017, vinter-OL i Sør-Korea i 2018 og en rekke amerikanske bedrifter.

etterlyste russere / hacking

Politimyndighetene i USA etterlyser seks russiske offiserer for datainnbrudd.

Foto: Pool / AFP

Amerikanske myndigheter har siktet seks russiske etterretningsfolk for dataangrep i en rekke land, melder nyhetsbyrået Associated Press.

I hacking mot vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea skal russiske hackere ha lagt igjen «digital forkledning» som om de var fra Nord-Korea eller Kina.

Russerne skal ha forsøkt å forstyrre åpningsseremonien, hindre at tilskuere fikk printet ut billetter og blokkert internettilgangen på stadion, skriver The Guardian.

Et av dataangrepene var rettet mot strømnettet i Ukraina, opplyste USAs justisdepartement i en pressemelding mandag.

Dataangrep mot Macron

De statlige, russiske hackerne forsøkte angivelig å forstyrre valget i Frankrike i 2017.

FBI etterlyser seks russere for hacking.

Dette er de seks russiske offiserene som FBI etterlyser for dataangrep mot flere land og en rekke bedrifter.

Foto: Pool / AFP

Dataangrepet var rettet mot partiet til den franske presidenten Emmanuel Macron i tiden før det franske valget.

De russiske offiserene skal tilhøre samme avdeling som stod bak hacking for å påvirke valget i USA i 2016.

De russiske offiserene skal også via dataangrep ha forsøkt å hindre etterforsking etter nervegiftangrepet mot den tidligere agenten Sergej Skripal og datteren hans i Storbritannia, skriver Ap.

– De russiske offiserene er ansvarlig for de mest foruroligende og mest destruktive seriene med dataangrep, sier visejustisminister John Demers, skriver nyhetsbyrået AFP.

Britene fordømmer

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab går hardt ut mot Russland, skriver The Guardian.

Det skjer etter at britisk etterretning bekrefter russiske dataangrep rettet mot sommer-OL i Tokyo i år, et OL som er utsatt til neste år pga. pandemien.

Dominic Raab

Britenes utenriksminister Dominic Raab fordømmer hackingen som han mener den russiske militære etterretningen GRU står bak.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

– GRUs handlinger rettet mot OL og Paralympisk er kynisk og uforsvarlig. Vi fordømmer handlingene på det sterkeste, sier Raab.

The Guardian spesifiserer ikke på hvilken måte russiske hackere har forsøkt å ødelegge for OL og Paralympisk.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at dataangrepene er rettet mot dem som organiserer OL, mot dem som er ansvarlig for logistikken og mot sponsorene.

The Guardian skriver at russerne var villige til å gå langt for å skape problemer for arrangørene av OL i Tokyo og minner om at dette OL ville blitt arrangert uten russiske utøvere. Årsaken er at Russland ble utestengt på grunn av statsstøttet doping.

Russland: – Ingen bevis

De første kommentarene til denne saken kom mandag kveld fra det russiske parlamentet, og der blir de amerikanske beskyldningene møtt med hard kritikk.

Leonid Slutsky

Lederen i utenrikskomiteen i det russiske parlamentet, Leonid Slutskij, mener anklagene er et nytt bevis på at vestlige land vil sverte Russland.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

– De nye anklagene om dataangrep med den hensikt å påvirke, er et nytt skritt på veien mot å sverte Moskva, sier Leonid Slutskij som er leder for parlamentets utenrikskomite.

Overfor det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax hevder han at ikke en eneste av disse påstandene underbygges av tungtveiende bevis.

– Dette er tullprat. Det er umulig å kommentere. Det er på tide at «våre strategiske venner» endrer sitt repertoar i anstrengelsene etter å sverte Russland, sier Slutskij.

SISTE NYTT

Siste nytt