Fanger sultestreiker i Guantanamo

24 innsatte ved den kontroversielle fangeleiren på Cuba nekter å ta til seg mat og drikke i protest mot at USA fremdeles ikke har stengt Guantanamo-basen som lovet.

Snart fem år etter at daværende presidentkandidat Barack Obama lovet å avvikle fangeleiren i løpet av ett år dersom han kom til makten, holder USA fortsatt 166 fanger innesperret i militærbasen på Cuba.

Åtte av de 24 fangene som nå sultestreiker, har gått så mye ned i vekt at legene tvangsfôrer dem med væske gjennom ledninger i nesa, bekrefter talsmann for leiren, kaptein Robert Durand, til Reuters. To av fangene er lagt inn på sykehus på grunn av dehydrering.

Sterk kritikk verden over

Ifølge general John Kelly skal sultestreiken har foregått siden fredag i forrige uke, men advokater som representerer de innsatte sier de har streiket siden begynnelsen av februar etter celleransakinger, der fangene hevder vaktene tok personlige eiendeler som brev og familiefotografier fra dem.

Fangeleiren har høstet sterkt kritikk fra omverden for å holde fanger i strid med folkeretten og nasjonale lover. Fangene er fengslet på ubestemt tid uten reell dom.

En rapport fra Pentagon har også vist at innsatte har blitt tvangsmedisinert med legemidler noe som ka ha påvirket hva de har sagt i avhør.

11 år uten dom

På det meste var 750 personer fra mer enn 40 land internert i fangeleiren. De fleste av dem ble pågrepet under den USA-ledede invasjonen i Afghanistan etter 11. september-angrepene på USA i 2001.

De fleste av de166 som i dag fortsatt er innesperret har vært i fangeleiren i 11 år uten dom.

Da Barack Obama i 2009 ble innsatt som president, ga han ordre om at Guantanamo skulle stenges i løpet av ett år, men siden den gang har Kongressen stukket kjepper i hjulene for planene. De har også gjort det vanskeligere for fangene å bli overflyttet til andre fengsler.

Ønsker ny oppmerksomhet

Siden fengselet åpnet i 2002 har fangene sultestreiket med jevne mellomrom.

– Fangene hadde store forventninger til at Guantanamo skulle stenges. Nå er de frustrerte og nedbrutte fordi presidenten ikke har gjort det, sier generalen for marinejegerne John Kelly.

Han sier fangene sultestreiker for å få oppmerksomhet om saken igjen slik at det blir gjort alvor at planene om å stenge basen.

USA bruker 114 millioner dollar hvert år (i underkant av 700 millioner norske kroner) for å holde fengselet åpent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt