Faktasjekk: Debatten mellom Trump og Clinton

En rekke faktasjekkere har gått gjennom påstandene som presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump kom med i nattens debatt. Dette fant de ut.

Donald Trump og Hillary Clinton møttes i den første debatten før presidentvalget i USA

Donald Trump og Hillary Clinton møttes i natt til den den første debatten før presidentvalget i USA

Foto: David Goldman / Ap

Det ble som ventet høy temperatur i den første debattene mellom kandidatene Donald Trump og Hillary Clinton.

I løpet av den mer enn en og en halv time lange debatten ble det fremsatt en rekke påstander, som har blitt faktasjekket av en rekke amerikanske medier, blant annet Politifact.

Laster Twitter-innhold

I debatten sa Hillary Clinton at Donald Trump mente at klimaproblemene er oppkonstruert og at kineserne står bak.

Men Trump blånektet på dette i debatten. Men en tweet fra 2012 viser at Trump i hvert fall ved en anledning har hevdet dette.

I tweeten skrev han at konseptet med globalt oppvarming var skapt av og for kineserne for å gjøre vareproduksjon i USA mindre konkurransedyktig, skriver politifact..

Irakkrigen: Donald Trump sa at han var motstander av Irak-krigen før den begynte. Men før krigen begynte sa Trump i et intervju med Howard Stern at han uttrykte støtte for krigen ifølge New York Times fact check. CNN skriver det samme.

Internasjonale handelsavtaler: Trump sa at Hillary Clinton hadde kalt den såkalte TTP-avtalen for «gullstandarden» og den beste handelsavtalen hun noengang hadde sett.

Hillary Clinton sa at hun aldri hadde sagt dette.

Men både realclearpolitics og Washington Post skriver at Donald Trump har rett.

New York Times skriver i sin faktasjekk at Clinton uttalte seg positivt om den utskjelte handelsavtalen mer enn 40 ganger.

Hillary Clinton gikk til flere harde angrep på Donald Trump i nattens debatt mellom de amerikanske presidentkandidatene.

Den amerikanske sentralbanken: Donald Trump anklager den amerikanske sentralbanken Federal reserve for å være politisk fordi sentralbanken holder rentene lave, og hevder at rentene vil øke så fort Obama er ferdig med sin presidentperiode.

New York Times faktasjekk-redaksjon kaller anklagene for grunnløse, og viser til at rentene har vært holdt lave siden finanskrisen.

Til tross for at det er ulike oppfatninger i Fed-systemet om hva som er riktig å gjøre, er man enige om at rentenivået har lite med politiske vurderinger å gjøre.

Trumps seks konkurser: Hillary Clinton hevdet i debatten at selskaper eiet av Trump har gått konkurs seks ganger. Trump benektet dette, og sa at tallet var fire.

Men Washingtons Posts fakta-sjekk viser at det er Clinton som har rett. Politifact har listet de seks konkursene her.

Laster Twitter-innhold

Graviditet en ulempe: Hillary hevdet i løpet av debatten at Trump hadde kalt kvinners graviditet en ulempe for arbeidsgivere. The Donald responderte umuddelbart med at han aldri hadde sagt dette.

Men som politiker blir Donald Trump konfrontert med tidligere uttalelser, og i 2004 sa Trump at «kvinners graviditet åpenbart var en ulempe for arbeidsgivere».

SISTE NYTT

Siste nytt