Evakuerer på Island

Områdene nærmest Bardarbunga-vulkanen på Island blir tømt for folk. Siden midnatt har det vært 300 skjelv i området.

Stengt vei Bárðarbunga

Et enkelt skilt advarer.

Foto: STRINGER / Reuters

– Det er stor aktivitet og jordskjelv nesten hvert minutt, sier Sigþrúður Ármannsdóttir ved det islandske meteorologiske institutt til Morgunblaðið.

Rett før midnatt ble det registrert et skjelv med en styrke på 4, og etter midnatt kom det rundt 300 skjelv, melder islandsk TV, men det er ingen ting som foreløpig tyder på at magma er på vei til overflaten.

Stengt ved Bárðarbunga

Det er satt opp veisperringer inn til nasjonalparken.

Foto: SIGTRYGGUR JOHANNSSON / Reuters

– Evakueringen er et sikkerhetstiltak fordi man ikke kan utelukke et utbrudd, sa det lokale politiet i går.

Evakueringen av de rundt 100 menneskene i området startet i går og veier inn i ble stengt.

– Det er ingen fastboende der, men nasjonalparken er et populært turistområde, sier Jon Kristiansson, journalist i Islands Radio til NRK.

I morges ble ett fly sendt inn over platået for å kontrollere at det ikke var blitt noen igjen der.

Frykter flom og askeskyer

For fire år siden ble internasjonal flytrafikk stanset i lang tid på grunn av askeskyer fra Island.

– Det man i først omgang frykter er at et eventuelt utbrudd vil føre voldsom snøsmelting og flom, sier Kristiansson.

Eksperter sier at et nytt utbrudd også kan få konsekvenser for flytrafikken, melder AFP.

Islands meteorologiske institutt har økt faren til oransje nivå, som er det nest høyeste. Instituttet har registrert rundt 2600 skjelv de siste dagene.

Mandag ble det registrert et jordskjelv på 4,5, det er det kraftigste i denne regionen siden 1996.

Økt fare

– Ettersom magmabevegelse grunnere enn 10 kilometer tyder på økt fare for vulkanutbrudd, har fargekoden for Bardarbunga blitt endret til oransje, heter det i uttalelsen fra det islandske meteorologiske instituttet.

Instituttet understreker at det ikke er noen tegn til utbrudd nå, men opplyser at den pågående aktiviteten kan føre til et eksplosivt utbrudd under isbreens overflate, hvilket kan lede til askeutslipp og noe som kalles jøkulhlaup.

Jøkulhlaup betegner flom og oversvømmelse forårsaket av smeltende ismasser ved vulkanutbrudd under isbreer.

Bardarbunga er Islands største vulkanske system, som ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørøst på Island.

Eyjafjallajøkul

I 2010 ble store deler av flytrafikken i Europa lammet av utbrudd i Eyjafjallajökull. Nå heves beredskapsnivået på nytt etter aktivitet i vulkanen Bardarbunga.

Foto: Anonymous / Ap

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt