Hopp til innhold

Jordskjelvene som gjør at Island frykter nytt askeutbrudd fra vulkan

Flere tusen jordskjelv i området ved Bárðarbunga-vulkan på Island hittil i år gjør at meteorologene frykter et utbrudd – som kan produsere en ny stor askesky. De siste dagene har aktiviteten vært ekstra høy som visualiseringen over viser.

For å se visualiseringen i fullskjerm på mobil trykk her.

Data fra Islands meteorologiske institutt viser hvordan sensorer registrerte over 1 400 rystelser i området rundt vulkanen på bare to døgn.

På kartet over sees alle enkelt-jordskjelvene i dagene fra og med søndag visualisert over ti sekunder.

– Rundt år 2010 var det ca. 800 jordskjelv i området. Siden starten av 2014 har vi nå målt flere tusen jordskjelv der, sier koordinator for vulkanovervåking Sara Barsotti hos det islandske meteorologiske instituttet til NRK.

Hun samarbeider med andre forskere, eksperter og beredskapsansvarlige på Island med å håndtere situasjonen.

Mandag ble farenivået for et nytt vulkanutbrudd hevet til nest høyeste nivå av islandske myndigheter.

Direkte webkamera fra området: Bardarbunga sett på 30 km avstand – oppdateres hvert minutt

Les også: Island høyner vulkanberedskap i frykt for utbrudd

Det var de seismiske bevegelsene og jordskjelvene som gjorde at myndighetene mandag hevet faren for utbrudd til oransje, som er fjerde trinn på en skala hvor fem er høyest.

Visualiseringen i toppen av saken er laget av utvikleren Aitor García Rey med basis i data fra Islands meteorologiske institutt. Rey bor selv på Island og har laget flere presentasjoner knyttet til vulkansk aktivitet.

Vulkanaske fra Eyjafjallajökull

Da vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010 ble det kastet store mengder aske opp over Island.

Foto: Olafur Eggertsson / REUTERS

Fortsatt intens aktivitet – fare for utbrudd

Siden da har nivået holdt seg høyt forteller jordskjelveksperten Barsotti til NRK.

– Den seismiske aktiviteten er fortsatt intens og fortsetter i området, sier hun tirsdag ettermiddag etter å ha vært i et møte sammen med andre forskere som følger situasjonen tett.

Koordinatoren for vurdering av vulkanaktiviteten forteller det de observerer med sine instrumenter tyder på at flytende magma under jordskorpen beveger seg for å finne en åpning og bryte ut.

– Alle observasjonene vi har fått inn gjør at vi vurderte det til et høynet farenivå. Det er helt klart en viss sannsynlighet for et utbrudd i området, sier Barsotti.

Det meteorologiske instituttet på Island understreker at det ennå ikke er gjort observasjoner som tyder på at magma har kommet til overflaten.

Den seismiske aktiviteten som måles er vurderte til å han en dybde på mellom 5 og 10 kilometer.

Se også: Følg jordskjelvene i 3D minutt for minutt

Bárðarbunga er Islands største vulkanske system, som ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørøst på Island. Landets meteorologiske institutt målte mandag det kraftigste jordskjelvet i regionen siden 1996, og det er sterke tegn på at magma er i ferd med å røre på seg.

Fare for askesky

Vulkanutbrudd på Island

Askepartikler ble spredt med atmosfæren i 2010 langt sør- og vestover fra Island slik dette satellittfotoet viser. Dette skapte store problemer for flytrafikken i Europa.

Foto: HO / Afp

Sist fokus fra hele verden var på Islands vulkaner var da utbruddet fra Eyjafjallajökull i 2010 lammet store deler av luftfarten over Europa i seks dager.

En askesky som kan skape problemer for luftfarten er også noe som kan skje hvis det faktisk kommer et utbrudd fra Bardarbunga.

– Hvordan er faren for en ny askesky?
– Ved et eventuelt utbrudd kan vi vente en eksplosiv utvikling, og da vil det helt klart utvikle seg en askesky. Hvor stort utbruddet og en eventuell askesky blir er derimot fortsatt vanskelig å si, sier jordskjelveksperten Barsotti til NRK.

Barsotti forteller at de nå forbereder seg på å kunne analysere et utbrudd og en eventuell askesky så godt som mulig. Ved et utbrudd vil de samarbeide tett med sine kolleger i London som gir informasjon til luftfartsbransjen.

– Vi har flyttet to mobile radarer, én av dem så sent som i går. De vil hjelpe oss til å vurdere utbruddet og hvor høyt asken kastes hvis det skjer, sier Barsotti.

I tillegg til en askesky er et viktig faremoment ved et eventuelt utbrudd oversvømmelser. Vulkanområdet ligger under Islands største isbre Vatnajökull. Et utbrudd vil kunne smelte store mengder is og da føre til flommer.

SISTE NYTT

Siste nytt