Hopp til innhold

Uvær truer opprydningsarbeidet i Mexicogolfen

Flere titalls båter som deltar i opprydningsarbeidet i Mexicogolfen er evakuert etter stormvarsel.

Kart over bevegelsene til den tropiske stormen Bonnie

Oversikt over bevegelsene til den tropiske stormen Bonnie.

Foto: RNGS / Reuters

Sesongens andre tropiske storm, Bonnie, nærmer seg Bahamas.

Ifølge prognosene kan uværet ramme den lekkende oljebrønnen til det britiske oljeselskapet BP i Mexicogolfen allerede lørdag morgen.

Værutviklinga har ført til at BP midlertidig har avslutta arbeidet på avlastningsbrønnen.

Båter beordret til land

Flere båter som deltar i opprydningsarbeidet har allerede blitt beordra til land. Dette kan forsinke opprydningsarbeidet i 10-14 dager, ifølge CNN.

– Noen av båten kan fortsatt bli i området, men vi vil la sikkerheten komme først. Selv om dette kan forsinke arbeidet med å stoppe oljelekkasjen i flere dager, vil sikkerheten for enkeltpersonene som jobber med brønnen være det viktigste for oss, sier admiral Thad Allen, som leder den amerikanske innsatsen i området, til BBC.

Allen sier til CNN at han er sikker på at brønnen vil forbli lukket mens stormen herjer i områdene rundt.

65 kilometer i timen

Det nasjonale orkansenteret i USA opplyste natt til fredag at den tropiske stormen holder en fart på 65 kilometer i timen idet den nærmer seg Bahamas.

Stormen har ifølge BBC allerede forårsaket oversvømmelse i Haiti, Puerto Rico og Den dominikanske republikk.

Senterets prognoser viser at Bonnie vil bevege seg fra Bahamas og rundt det sørlige Florida før den dreier nordvest og legger ut over de sentrale delene av Mexicogolfen.

Ifølge CNNs meteorolog Chad Myers kan stormen øke i styrke mens den beveger seg over det åpne havet i Mexicogolfen. De seneste datamodellene viser imidlertid at den ikke vil gå over til å bli en orkan.

Det er venta at uværet etter hvert vil slå inn over kysten til delstatene Louisiana og Texas.

Orkansesongen i Karibia og Mexicogolfen varer fra 1. juni til 30. november.

Fjerner ikke hetta

BP har lykkes i å stoppe lekkasjen far oljebrønnen ved å plassere ei hette på brønnholdet. Da stormvarslet ble sendt ut torsdag, ble det beslutta at hetta ikke skulle fjernes av frykt for at mannskapene må evakueres.

Leder for amerikanernes innsats i Mexicogolfen, Thad Allen, tror hetta vil holde seg på plass de kommende dagene, til tross for kraftig vind og uvær.

Gjenåpna fiskefelt

Amerikanske myndigheter gjenåpna i går en tredel av fiskefeltene i Mexicogolfen som har vært stengt på grunn av oljesølet.

Til sammen 68.300 kvadratkilometer er nå åpna for kommersielt fiske, og fritidsfiske. De viktigste fiskefeltene som åpnes ligger vest for Florida, på det nærmeste 354 kilometer fra den ødelagte brønnen.

Områdene som er gjenåpna har aldri vært tilsølt, men ble stengt av frykt for at havstrømmene kunne føre oljen til områdene.

Båter evakueres i mexicogolfen

Flere båter har blitt evakuert fra opprydningsområdet i Mexicogolfen det siste døgnet.

Foto: Gerald Herbert / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt