EUs utenrikssjef: – Vi har ingen unnskyldninger

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier mandag at det er unionens «moralske ansvar» å håndtere båtflyktningkrisen i Middelhavet.

Lik fra flyktningbåter bæres i land på Malta

Døde flyktninger bæres i land på Malta mandag.

Foto: Matthew Mirabelli / Afp

Mogherini varslet også at EU vurderer å samle stats- og regjeringssjefene til et hastemøte senere denne måneden.

UKRAINE-CRISIS/EU European Union Foreign Policy Chief Mogherini speaks during news conference at the informal European Union Ministers of Foreign Affairs meeting (Gymnich) in Riga

EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

Over 900 migranter fryktes omkommet etter at en overlesset båt på vei mot Europa kantret utenfor kysten av Libya i helga.

– Med denne siste ulykken har vi ingen unnskyldninger. Eu og dets medlemmer har ingen unnskyldninger, sa utenrikssjef Mogherini etter å ha satt Middelhavet på dagsordenen for mandagens utenriksministermøte i Luxembourg.

– Jeg følte det var vårt moralske ansvar å samkjøre vårt ansvar som europeere, for å unngå at slike tragedier skjer igjen og igjen.

Båtflyktninger i Middelhavet

Minst 3500 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa det siste året, ifølge FNs høykommissær.

Foto: Francesco Malavolta / Ap

Krisemøter

EUs innenriks-, utenriks- og justisministre har mandag begynt med krisemøter om håndteringen av det økende presset fra menneskesmuglere som stadig oftere overfyller skrøpelige fartøy med flyktninger og sender dem over havet til Europa.

EU har et mindre patruljeringsoppdrag i Middelhavet, men det blir kalt håpløst utilstrekkelig av hjelpeorganisasjonene. Unionen skal nå være i ferd med å vurdere en redningsoperasjon i stor skala.

Et italiensk redningsfartøy ankom mandag morgen Malta med likene av 24 flyktninger fra helgens ulykke, som kan være en av de alvorligste båttragediene i Middelhavet.

Redningsfartøyet har også 28 overlevende om bord. Disse ventes å bli tatt med videre til Italia.

Mange flere fryktes omkommet. Selv om et nøyaktig tall på hvor mange som var om bord trolig aldri vil bli kjent, har én overlevende fortalt at det var 950 mennesker om bord i båten som kantret utenfor den italienske øya Lampedusa lørdag.

– Dette kan ikke fortsette, sier Maltas statsminister Joseph Muscat til avisen Times of Malta. Muscat forventes å møte sin italienske motpart Matteo Renzi i Roma senere mandag for å diskutere tragedien der mer enn 900 mennesker kan ha omkommet.

SISTE NYTT

Siste nytt