Hopp til innhold

Fant mest spor av hestekjøtt i Frankrike og Italia

Det er funnet suverent mest ulovlig hestekjøtt iblandet i produkter i Frankrike. Det viser resultatene fra en omfattende testrunde som EU-kommisjonen bestilte.

Matinspektører tester kjøtt i Besançon, Frankrike

Matinspektører tester kjøttet i et supermarked i Besançon, øst i Frankrike, 1. mars. Frankrike ser ut til å være hardest rammet i hestekjøttskandalen.

Foto: SEBASTIEN BOZON / Afp

Resultatene fra over 2000 testede produkter ble lagt frem i dag og de viser at Frankrike er hardest rammet av skandalen.

Av 353 tester som ble utført av ferdigproduserte kjøttretter solgt i Frankrike, slo 47 ut på hestekjøtt, til tross for at de var merket med kun storfe.

Rettene er testet både for hestekjøtt og den smertestillende dyremedisinen fenylbutazon, som man frykter det usporede kjøttet inneholder.

I Italia hadde 93 av 454 produkter hestekjøtt iblandet annet kjøtt, ifølge det italienske helsedepartementet som oversendte resultatene til EU.

Produktene var både av italiensk og utenlandsk opprinnelse. Men det er ikke funnet spor etter fenylbutazon.

I Tyskland hadde 29 av 867 produkter ulovlig innhold.

Hestekadavre er også testet, for slik å sjekke hvor store mengder fenylbutazon som kan finnes hestekjøtt som selges på markedet. Laboratoriene fant spor etter 0,6 prosent fenylbutazon i enkelte dyr.

– Det er ingen umiddelbar fare fare europeiske forbrukere, sier Frederic Vincent, talsmann for EU-kommisjonen til nyhetsbyrået AFP.

– Du måtte ha spist hundrevis av hesteburgere i flere måneder for at det skulle forårsaket noen fare, sier Vincent.

Corned beef var hest

I Storbritannia har 150 nye produkter blitt testet på forespørsel fra EU.

Storbritannia og Irland var de to landene som først oppdaget hestekjøtt i mat som var merket med storfekjøtt, men ingen av de utplukkede produktene nå hadde spor etter ulovlig hesteinnhold.

Tidligere tester har vist at bokser med corned beef av merket Asda Smart Price inneholdt mer enn 50 prosent hestekjøtt.

Selskapet benekter ifølge britiske medier at de har kjøpt kjøtt fra et nederlandsk selskap som er mistenkt for å være i sentrum for skandalen.

(Artikkelen forsetter under bildet.)

Fabrikk tilhørende Willy Selten i Oss, Nederland

Her i denne videreforedlingsbedriften i Oss i Nederland kan store partier med urent storfekjøtt stamme fra.

Foto: Koen Verheijden / Afp

Nederlandsk distributør konkurs

Det nederlandske selskapet ble i dag – like før testresultatene ble lagt frem – slått konkurs.

Nederlenderen Willy Selten eier to selskaper som antas å være dypt involvert, Wiljo Import en Export BV and ­Vleesgroothandel Willy Selten.

I forrige uke ila nederlandske myndigheter omsetningsforbud og tilbakekallelsesordre på 50.000 tonn kjøtt som den nederlandske videreforedlingsbedriften og grossisten hadde produsert og distribuert.

Tilbakekallingsordren gikk til 370 selskaper i 16 europeiske land, i tillegg til 132 selskaper i Nederland. Kjøttet har en verdi av halv milliard norske kroner.

I dag aksepterte en nederlandsk domstol konkurskravet fra en av landets fagforeninger, etter at 120 arbeidere ved bedriften hadde utestående lønn helt fra februar. Arbeiderne kan først søke arbeidsledighetstrygd hvis arbeidsgiveren er konkurs, derfor grep fagforeningen inn.

85 av de 120 arbeiderne er polske og bodde i nærheten av ett av produksjonsanleggene som omgitt av høye gjerder og overvåkede porter.

Allerede i mai i fjor ble det oppdaget at kjøtt og produkter foredlet og formidlet av Seltens selskaper hadde spor etter fenylbutazon. Men funnet fikk ingen konsekvenser.

Myndighetene er usikre på hvor mye av de 50.000 tonnene som allerede er spist opp av europeiske forbrukere, fordi produktene hvor det er funnet spor av den menneskeskadelige medisinen ble produsert så langt tilbake som til januar 2011.

Tonn med kjøttboller til overs

Også Ikeas berømte svenske kjøttboller er involvert i skandalen.

Tsjekkiske kontrollmyndigheter varslet i februar at kjøttbollene delvis var laget med hestekjøtt. Etter det trakk Ikea kjøttboller tilbake fra 25 land i Europa og Asia.

Kjøttboller fra Ikea

Ikeas kjøttboller kom også i trøbbel.

Foto: JESSICA GOW / Afp

Nå er møbelgiganten i dialog med svenske matmyndigheter om å få lov til å selge alle tonnene med de tilbakekalte kjøttbollene i Sverige.

– Vi diskuterer hva vi skal gjøre, om vi kan selge dem eller rett og slett gi dem bort. Det ble kun funnet hestekjøtt i en veldig liten andel av bollene, og selv om kjøttinnholdet varierer, er det er ingen fare forbundet med å spise dem, sier talskvinne for IKEA, Ylva Magnusson til nyhetsbyråer.

Hvis myndighetene setter foten ned for omsetning, kan det være en mulighet å «omgjøre» bollene til biogass.

Hva de skal gjøre med all elglasagnen, hvor det denne måneden ble funnet spor av svinekjøtt og som også er trukket tilbake, er heller ikke avklart.

  • Les:

EU-lederne skal nå bli enige om tiltak overfor kjøttindustrien. Ett av kravene forventes å bli at alle produkter skal merkes med opphavsland og sted, ikke bare rent kjøtt slik som nå.

SISTE NYTT

Siste nytt