Hopp til innhold

Stanser kjøttbollesalg i flere land

IKEA trekker tilbake kjøttboller som kan inneholde hestekjøtt, fra varehus i enda flere land. I alt 24 land er nå berørt, men Norge er ikke blant dem.

Hestekjøtt er funnet i IKEA-kjøttboller

Hestekjøtt er påvist i kjøttboller fra IKEA. Bildet er fra IKEA Slependen, og det er ikke påvist hestekjøtt i kjøttbollene servert på det norske varehuset.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

IKEA stanset mandag kjøttbollesalget i en rekke europeiske land etter at det ble funnet hestekjøtt i et parti som ble testet i Tsjekkia. De aktuelle kjøttbollene er produsert av det svenske selskapet Familjen Dafgård. Salgsstoppen gjaldt først 13 land, men ble senere utvidet med ytterligere elleve land.

– Vi tok avgjørelsen sent i går kveld. Som et ekstraordinært tiltak stanser vi salget av kjøttboller i alle land som Dafgård har levert til, sier Ylva Magnusson, presseansvarlig i IKEA-gruppen, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Utenfor Europa

Nå er også land utenfor Europa berørt ettersom Dafgård har levert kjøttboller til Hongkong, Thailand og Den dominikanske republikk.

Her til lands er det Mathuset Holmens i Stavanger som produserer varen, og IKEA Norge kan derfor fortsette kjøttbollesalget.

Produsenten Dafgård sa tirsdag at det foreløpig ikke er funnet spor av hestekjøtt i testene de selv har gjort.

– I 320 tester utført de siste tre ukene, er det ikke funnet noe hestekjøtt, sier administrerende direktør Ulf Dafgård i en pressemelding og legger til at selskapet vil ta flere prøver i tiden framover.

Avventer

IKEA avventer uansett situasjonen og vil ikke starte salget av kjøttbollene igjen før de er helt sikre på at de ikke inneholder hestekjøtt.

– Det er positivt at testene deres ikke viser spor av hestekjøtt, men vi fortsetter med våre egne tester og venter på svarene fra dem, sier Ylva Magnusson.

Udeklarert hestekjøtt er de siste ukene blitt påvist i matvarer i en rekke europeiske land, også i Norge. Matmyndighetene er bekymret, både fordi hestekjøttet kan inneholde skadelige medisiner, og fordi all mat skal være sporbar.

Skandalen har herjet Europa i over en måned. Hestekjøtt i storfeprodukter ble først oppdaget i hamburgere og andre ferdigretter i Storbritannia og Irland. Senere ble det funnet hestekjøtt i franskprodusert frossen lasagne fra svenske Findus.

SISTE NYTT

Siste nytt