Hopp til innhold

Europas flyplasser åpner igjen

Tre av fire fly i Europa går som normalt i dag, etter flere dagers stengning av luftrommet på grunn av askeskyer som har spredt seg fra vulkanen Eyjafjallajökull på Island.

Heathrow

En fornøyd passasjer fra Vancouver ankom i går kveld Heathrow flyplass i London. Flyplassen har vært stengt i fem dager på grunn av askeskyer fra vulkanen på Island.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / REUTERS

Det ventes at 75 prosent av flytrafikken går som normalt i dag, melder den europeiske luftfartskontrollen Eurocontrol.

– Så å si hele det europeiske luftrommet under 20.000 fot er tilgjengelig, og flytrafikken vil bli forsøkt avviklet i henhold til rutene selv om det er noen restriksjoner i enkelte områder fortsatt, sier Eurocontrol.

Hele Skandinavia snart åpent

Dansk luftrom er åpent igjen, og København Lufthavn Kastrup åpnet for trafikk klokken 11. Luftrommet vil holdes åpent til klokken 02 natt til torsdag, melder den danske flysikringstjenesten Naviair.

Sverige gjenåpner store deler av sitt luftrom og landets største flyplasser, opplyser svenske luftfartsmyndigheter.

Flyplassene Arlanda og Bromma utenfor Stockholm ventes å åpnes klokken 16. Flyplassen Landvetter i Göteborg samt luftrommet over Sør-Sverige åpnet klokken 14 , med unntak av noen mindre lommer vest for Stockholm.

Air France

Air France rute AF 2374 til Oslo gikk fra Paris klokken 12.35 i dag.

Foto: Linda Nyrud

Luftrommet over Nord-Sverige er allerede åpnet.

LES: SAS flyr igjen i morgen
LES: - Kan fly i aske på egen risiko

Tyskland åpner luftrommet

Det tyske flyselskapet Lufthansa starter flytrafikken igjen i morgen. Selskapet forventer å fly med full kapasitet fra morgendagen med rundt 18.000 flyvninger i døgnet.

Tyske luftfartsmyndigheter opplyser at deres luftrom åpnet klokken 11.00. Det skal nå være åpnet for trafikk ved alle landets 16 internasjonale flyplasser.

De fleste britiske flyplasser er åpnet igjen. Ved Heathrow flyplass er det i dag trafikk etter å ha vært stengt siden torsdag.

Fransk og nederlandsk luftrom er åpnet, og flere fly har allerede reist fra Paris og Amsterdam.

Prognose fra MET office

Dette er prognosen fra Met Office for kl. 14 i dag for askeskyen. Rødt overskrider normale grenseverdier, sort er svært høye verdier av aske. (prognosen er sist oppdatert kl. 8 i dag).

Prognosene fra meteorologene (se kart over) ser ganske gode ut for dagen i dag når det gjelder Norge. Det ser derimot ikke så bra ut for andre deler av Europa.

Optimistisk

Ifølge Eurocontrol har over 100.000 flyavganger blitt innstilt siden 15. april, da askeskyen fra vulkanutbruddet på Island nådde Europa. Men det vil ta uker å få alle askestrandede passasjerer hjem igjen.

LES: – Nesten ikke askeutslipp nå

Det europeiske luftfartsbyrået Eurocontrol regner med at mer en halvparten av Europas normalt 28.000 daglige flygninger kom avgårde i går. I dag vil anslagsvis 21.000 fly vil ta av og lande på europeiske flyplasser, opplyser organisasjonen.

Organisasjonen sier de er optimistiske med tanke på situasjonen i dag og i dagene fremover for lufttrafikken i Europa.

LES: – Mange har det forferdeleg

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt