SAS flyr igjen i morgen

SAS forventer at 75 prosent av flyvningene vil gå som normalt i morgen, og at all flytrafikk vil være tilbake til normalen fredag.


Gardermoen

FLYTRAFIKKEN ER I GANG: – Det ser egentlig veldig fint ut utover hele dagen når det gjelder luftrommet, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor.

Foto: Larsen Hakon Mosvold / AFP

Avinor melder at luftrommet i Norge er åpent på ubestemt tid. Flyselskapene har onsdag kansellert flere flyavganger, fordi mange fly har stått parkert på feil sted.

Ifølge Avinor er alt luftrom over Norge, inklusive området over norske oljeinstallasjoner, åpent uten restriksjoner.

Avinor skriver på sine egne nettsider at de vil melde fra hvis det blir behov for å stenge hele eller deler av luftrommet over Norge.

Den norske luftfartsmyndigheten ber reisende forholde seg til flyselskaper og reisebyråer for nærmere informasjon om den enkelte flyavgang.

Etter endringene av reglene er nå større deler av luftrommene både over Europa og Norge åpne, men flyselskapene og pilotene må i større grad gjøre egne vurderinger av sikkerheten.

Les: Piloter: – Setter liv i fare

Saken fortsetter under kartet

Askeprognoser fra Met Office pr kl. 2 - 210410

Dette er prognosen fra Met Office for kl. 8 i dag for askeskyen. Rødt overskrider normale grenseverdier, sort er svært høye verdier av aske. (prognosen er sist oppdatert kl. 2 i natt).

Foto: Volcanic Ash Advisory Centres / Met Office

Prognosene fra meteorologene (se kart over) ser ganske gode ut for dagen i dag når det gjelder Norge. Det ser derimot ikke så bra ut for andre deler av Europa.

Logistikkproblemer

Både SAS og Norwegian har onsdag store logistikkproblemer å bryne seg på.

Flyselskapenes ruteprogram er onsdag preget av mange kanselleringer. Årsaken er at flyene rett og slett mangler når luftrommet nå etter hvert åpnes og mulighetene for normal lufttrafikk bedres.

Flyene har stått parkert her og der siden askeskyene fra Island veltet inn over Skandinavia og Nord-Europa forrige uke.

Oversikten over SAS’ nasjonale og internasjonale rutenett viste onsdag formiddag 312 kansellerte avganger mens 574 ruter var eller ville bli gjennomført – flere med forsinkelser.

Norwegians rutenett viste 122 kansellerte avganger – i Norge, Sverige og Danmark samt internasjonalt mens 234 avganger er eller vil bli gjennomført.

Men begge selskaper regner med å ha de nødvendige flyene på de riktige flyplassene torsdag morgen.

Normalt på Værnes

Det er en viss sjanse for at flyplassene i Norge får fortsette å holde åpent utover dagen.

Ved Trondheim lufthavn Værnes var mange flyavganger innstilt fra morgenen av onsdag, men løpet av formiddagen er situasjonen tilnærmet normal.

– Det er nå mulig å fly som normalt i Norge og i Europa. Askeskyen som har vært en trussel ligger nå over Atlanterhavet og de små flakene av skyer som henger igjen over land er på veg ut i havet de også, sier Lufthavnsjef på Værnes, Lasse Bardal til NRK.

Kristiansand lufthavn Kjevik har onsdag morgen vært åpen som normalt, og vil i første omgang holdes åpen frem til klokken 14.

– Det ser lyst ut også etter det, men Avinor vil komme med nye prognoser nærmere klokken 15 i dag, sier lufthavnsjef Thomas Langeland til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Værnes - fly

Ved Trondheim lufthavn Værnes går flyene, men det mangler passasjerer.

Foto: Alley, Ned / SCANPIX

Flyforbudssone

Utenfor Norge ligger flyforbudssonen onsdag mellom Island og Færøyene.

– Vi vil slutte å legge ut prognoser på nettet med mindre det skjer endringer i situasjonen. Situasjonen er i ferd med å gå tilbake til normale tilstander. Men vi er oppmerksomme på vulkanaktiviteten på Island og vil legge ut nye prognoser
jevnlig igjen hvis det blir noen endringer, sier Ånonsen.

En oversikt viser mange innstilte fly hos Norwegian og SAS, mens
Widerøe regner med å fly tilnærmet normalt.

Trafikken fremover vil nok dessverre fortsatt være preget av uregelmessigheter og forsinkelser, understreker Widerøe på sitt nettsted.

Ifølge Nettavisen skal så mange som 150 flyginger i Norge ha blitt kansellert i morgentimene.

Avinor ber imidlertid passasjerene forholde seg til flyselskaper og reisebryå for å få informasjon om den enkelte flight.

NRK oppdaterer saken

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger