NRK Meny
Normal

- Kan fly i aske på egen risiko

Nye regler gjør at det åpnes for flygninger i luftrom med lav konsentrasjon av aske. Flygningene skjer imidlertid på egen risiko.

Vurderer flysituasjonen i Tyskland

En medarbeider hos flysikkerhetskontrollen i Tyskland vurderer prognosene for askeskyen fra Island.

Foto: Marius Becker / AP

Det opplyste Avinor og Luftfartstilsynet på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Eyjafjallajökull på Island

Asken fra vulkanutbruddet under Eyjafjallajökull på Island tirsdag.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

– De nye reglene gir flyselskapene lov til å fly i områder med lav konsentrasjon av aske, dersom flyselskapene selv vurderer det som trygt å fly. Det vil settes strengere krav til vedlikehold og inspeksjoner for fly som flyr i slike lavaskesoner, sa Avinors konsernsjef Sverre Quale ifølge NTB.

De nye reglene som ble bestemt av luftfartsmyndighetene og flybransjen i Europa mandag.

Ifølge de nye reglene blir luftrommet delt inn i tre ulike soner.

I sonen med lav konsentrasjon av aske, får flyselskapene lov til å fly, men på egen risiko. I områder med høy konsentrasjon av aske vil det fortsatt ikke være åpent for trafikk, skrive VG Nett.

Nye erfaringer ga endringer

– Grunnen til denne justeringen er på bakgrunn av nye erfaringer, kunnskap og informasjon fra ulike flyturer som er gjort, sa avdelingsdirektør Espen Slyngstad i Luftfartstilsynet på pressekonferansen.

Det er flytrafikksentralen i Europa som melder fra hvor man kan fly. De vil også advare og stenge ruter dersom man har lagt flyruten gjennom områder med høy konsentrasjon av aske.

Måtte være strengt

Flyselskapene har lenge ment at det var en overreaksjon da det norske og store deler av det europeiske luftrommet torsdag i forrige uke ble stengt på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Selskapene har ment at de er minst like skikket til å vurdere hva som er trygt, som luftfartsmyndighetene.

– Kanskje, sa Slyngstad på spørsmål om selskapene hele tiden har hatt rett, og om myndighetene har vært for strenge, ifølge NTB.

– Men på bakgrunn av den kunnskap og erfaring vi hadde i det europeiske luftfartsmiljøet da vulkanen kom, måtte vi legge oss på denne svært konservative linjen, la han til.

Slektningene til passasjerer om bord i flyet som tok av fra Dusseldorf med kurs for Chicago

Slektningene til passasjerer om bord i flyet som tok av fra Dusseldorf i Tyskland tirsdag med kurs for Chicago i USA.

Foto: VOLKER HARTMANN / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger