EU gir millionhjelp til Chile

EU gir tre millioner euro til jordskjelvofrene i Chile.

Jose Manuel Barroso

EUs president, José Manuel Barroso, er sjokkert over ødeleggelsene etter jordskjelvet i Chile.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

EU sender tre millioner euro, som tilsvarer 24 millioner kroner, i nødhjelp til jordskjelvofrene i Chile, offentliggjorde Europakommisjonens president, José Manuel Barroso, i ei pressemelding i dag.

Barroso lovet samtidig å øke beløpet hvis det blir nødvendig. Han vil også bistå myndighetene i Chile dersom de trenger hjelp.

– Jeg er dypt sjokkert over ødeleggelsene i Chile, sier Barroso i pressemeldinga.

I første omgang vil EUs nødhjelp gå med til å dekke de mest øyeblikkelige behovene i Chile, men de vil følge utviklingen fortløpende.

EUs kommissær for internasjonalt og humanitært arbeid, Kristalina Georgieva, var tidlig ute med å tilby EUs støtte til den jordskjelvramma befolkninga i Chile i formiddag.

Ban Ki-moon kondolerer

FNs generalsekretær Ban Ki-moon følger også utviklinga i Chile, samt i områdene i Stillehavet som risikerer å bli berørt av tsunamier i etterkant av skjelvet.

– FNs generalsekretær kondolerer til de som har mistet familie og venner, og håper at de som ble skadd under skjevet kommer seg raskt, står det i pressemeldinga FN sendte ut i ettermiddag.

Britisk nødhjelp

Storbritannias statsminister Gordon Brown

Den britiske statsministeren, Gordon Brown, sa i dag at Storbritannia står klar til å hjelpe Chile.

Foto: Toby Melville / Scanpix/Reuters

Den britiske statsministeren, Gordon Brown, benyttet anledning til å tilby Chile hjelp da han talte i Swansea i Wales i dag.

– Våre tanker og bønner går til menneskene i Chile, sa Brown i starten av talen.

– Det chilenske folket kjemper for livet i dag, men Storbritannia står klar til å hjelpe. Vi vil gjøre det vi kan, sa han videre.

Det britiske Røde Kors gir 50.000 pund av sitt katastrofefond til Chile. Beløpet tilsvarer nesten en halv million kroner.

– Vi forventer at situasjonen vil forverre seg i områdene som er hardets ramma av jordskjelvet, sier Pete Garratt i Røde Kors.

Også Børge Brende, som er generalsekretær i Norges Røde Kors, vurderer situasjonen i Chile fortløpende, og sier Norge står til disposisjon når behovet melder seg.

147 bekreftet omkommet

Jordskjelvet som rammet Chile tidligere i dag ble målt til 8,8 på Richters skala, og har forårsaket voldsomme ødeleggelser i flere byer i Chile.

147 personer er bekreftet omkommet, men dødstallene kan komme til å stige ytterligere.

I ettermiddag har en tsunamibølge på over 2,5 meter truffet kystbyen Talcahuano i Chile. Amerikanske myndigheter har sendt ut tsunamivarsel til samtlige av de 53 landene som grenser mot Stillehavet.

SISTE NYTT

Siste nytt