NRK Meny
Normal

Vil bruke amatørvideoer for å finne årsaken til flyulykka

De som etterforsker flyulykka i Nevada, der ni personer mistet livet, vil blant annet bruke tilskuernes bilder og videoklipp for å finne årsaken til ulykka.

Video Amatørvideo av flykrasj i USA

Amatørvideo av flykrasj i USA

Fredag ble ni personer drept og over 50 skadd da et veteranfly styrta i bakken under et flyshow i den amerikanske delstaten Nevada.

Flyshowet i byen Reno er en årlig begivenhet som trekker til seg flere hundre tusen ivrige tilskuere. Mange av dem så fram til å se den 74 år gamle piloten Jimmy Leeward i aksjon, og sto klare til å filme oppvisningen.

Får hjelp av amatørvideo

Den store interessen for flyshowet gjør at politiet og etterforskerne sitter igjen mange bilder og videoklipp av hendelsen, noe som vil komme godt med i etterforskningsarbeidet.

– Det virker som det var det ble tatt et stort antall bilder og videoer. På den ene siden er dette en fantastisk kilde til informasjon, men på den andre siden er det ikke mange spesifikke komponenter fra vraket som vi på dette tidspunktet kan identifisere, forteller Mark Rosekind, som er med i Den nasjonale transportsikkerhetsnemnda som skal etterforske ulykka, til CNN.

Undersøkelser av videoklippene har allerede båret frukter. På en av videoene kan man blant annet se at en liten del av flyet faller på bakken like før det krasjer.

Vitner som har sett på bildene hevder delen ser ut som et trimror, som hjelper piloten å holde kontroll på flyet.

Sjekker pilotens helsetilstand

Veteranflyet som krasja var av typen P-51 Mustang, og var eid av piloten Jimmy Leeward. Leeward, som er blant de omkomne, hadde mer enn 30 års erfaring som pilot, og skal ha kjent flyet sitt godt.

Likevel vil etterforskere undersøke den eldre pilotens helsetilstand for å se om den kan ha påvirka flyulykka, ifølge avisa Washington Post. Venner beskriver imidlertid Leewards helsetilstand som utmerket, ifølge nyhetsbyrået AP.

Andre punkter på etterforskernes liste er flyets konstruksjon, senere tids vedlikehold og flyshowets sikkerhetsrutiner.

– Vi er ikke bare interessert i metallet, sier Rosekind til Washington Post.

Han anslår at etterforskningsarbeidet kan ta opp til ni måneder.

Foreløpig er det antatt at mekaniske problemer var årsaken til ulykka, men dette er ikke underbygget med bevis.

Jimmy Leeward

Etterforskerne vil blant annet se nærmere på Jimmy Leewards helsetilstand.

Foto: Doug Engle / Ap

Barn blant de skadde

Til sammen 69 personer har mottatt behandling på sykehusene i Reno etter ulykka, 36 av dem skal nå være utskrevet. For ni av de skadde beskrives tilstanden fremdeles som alvorlig og kritisk.

Leger som har behandla de skadde sier at dette er den alvorligste situasjonen de har opplevd i yrkeslivet.

Det medisinske apparatet har fått mye skryt for innsatsen. Lokale myndigheter beskriver hjelpemannskapenes arbeid som fantastisk. Ifølge AP hadde 25 av flyshowets hjelpemannskaper øvd på en stor ulykkessituasjon samme morgen.

Det skal være minst to barn under 18 år blant de skadde, men tilstanden deres skal ikke være kritisk.

Risikosport

Ett døgn etter flystyrten i Nevada skjedde ei liknende ulykke med et veteranfly under et flyshow i West Virginia.Piloten omkom, men ingen av tilskuerne ble skadd.

Helgas ulykker gjør at mange stiller spørsmål om spenningen knytta til «verdens raskeste motorsport» er grunn nok til å risikere tilskuernes liv.

De mest ihuga flyentusiastene mener imidlertid at risikoen er en del av sporten.

– Jeg synes ikke man bør kansellere flyshowene. Man kan ikke ta vekk all risiko, sier Marcy Klatt, som jevnlig besøker denne typen flyshow.

Flystyrt i Nevada

Her ser man flyet krasje i bakken under flyshowet i Reno.

Foto: Ward Howes / Ap

Økonomisk gevinst

De populære showene bringer inn store pengesummer til lokalsamfunnene, og er derfor viktige arrangement for mange. I tillegg utloves det belønning til de beste pilotene. I Reno var denne summen satt til én million dollar.

Ifølge John Hansman jr, professor i luftfart og romfart ved Massachusetts Tekniske Institutt sier at P-51 Mustang-flyet er «det raskeste stempelmotorflyet som noensinne er bygd», og at det er i stand til å fly med en hastighet på mer enn 640 kilometer i timen.

– Det innebærer en mye større risiko enn vanlige flygninger, og kan sammenliknes med racerbiler versus vanlige biler. De flyr veldig, veldig nært bakken, så det er svært liten feilmargin, forteller han til avisa New York Times.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt