Hopp til innhold

Ett år siden drapet i Kongo

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Godt vi ikke visste hva som kom til å skje, sier Mathilde Moland. Ett år etter at sønnen ble arrestert i Kongo.

På tidslinjen over kan du lese mer om store hendelser ved å klikke på de blå ballene.

For ett år siden blir to nordmenn arrestert for drapet på sin sjåfør i Kongo.

I mai startet en ny rettsrunde foran militær-tribunalet i Kisangani, midt i Afrikas jungel. 10. juni, ble de på nytt dømt til døden for drap og drapsforsøk.

Det har vært et forferdelig år for familiene hjemme i Norge, men opplevelsene har også ført noe positivt med seg.

5. mai 2009 blir sjåfør Abedi Kasongo drept på en øde landevei i Kongo, to nordmenn jages, arresteres og til slutt anklages for drapet.

Ble dømt til døden

En rettssak det norske folk knapt har sett maken til begynner. Joshua French og Tjostolv Moland blir dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

Og norske journalister twitrer, blogger og direkterapporterer fra alle mulige tenkelige og utenkelige posisjoner fra en rettssak der de dømte knapt forstår hva som blir sagt.

Men ingenting forandret det faktum at de kongolesiske dommerne to ganger dømmer Moland og French til fem ganger dødsstraff og den norske stat til å betale 2,8 milliarder kroner i erstatning til Kongo.

Tjostolv og Mathilde Moland

BESØK: Mathilde Moland besøkte sønnen Tjostolv i fengselet i Kisangani i november 2009.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Besøkte sønnen i fjor

Nå har saken vært oppe for tredje gang, kanskje den siste.

- Det er godt jeg ikke visste hva som kom da jeg ble varslet av lensmannen 8. mai i fjor. Da var alt så uklart, man hadde jo ikke aning om hva som hadde skjedd. Jeg viste jo ikke engang at Tjostolv var i Kongo, sier Mathilde Moland til NRK.no, som i fjor reiste ned og besøkte sønnen i fengselet.

- Det var veldig godt å se hvordan de hadde det. Hvordan de levde i fengselet og det var veldig fint å treffe menneskene som de levde sammen med. Det var rett og slett godt å se at de var på godfot med de andre i fengselet, forteller Mathilde. Og noen datoer har brent seg inn i hukommelsen for alltid.

Ringte hjem da han var på flukt

Mathilde Moland forteller at det var noen tøffe timer da de fikk vite at Joshua var arrestert den 8. mai og at Tjostolv var på flukt i jungelen.

Tirsdag den 12. ringte Tjostolv til sin far, sammen ble de enige om at han skulle melde seg til politiet og at UD skulle varsles.

Det har ikke manglet på dramatiske elementer i en rettssak som har grenset til det parodiske. Der dommere har kommet og gått og vitner har krevet og blitt tilkjent erstatting.

Midt oppe i det hele to unge nordmenn som ikke har forstått språket, men måtte svare på alt fra spionanklager og treningsvideoer til bankran og konspirasjonsteorier.

Tjostolv Moland og Joshua French

TUNGT: De to tiltalte nordmennene har det tungt i fengselet for tiden.

Foto: STRINGER / AFP

- De er kjørt

I begynnelsen av mai i fjor starter det som utviklet seg til et mareritt for French og Moland.

De hadde ifølge dem selv vært på en guttetur og kulturreise inn i Afrikas dypeste jungel. Dette ble senere forandret til en sonderingstur for mulige krigsrollespill som deres Ugandiske selskap skulle arrangere ute i den kongolesiske jungelen for rike mennesker.

Men en ting er sikkert, de var tilstede da de skjebnesvangre skuddene falt på den øde landeveien på vei tilbake til Uganda 5. mai 2009. Noe de kommer til å bære med seg resten av livet.

- Jeg snakket med ham på mandag kveld, og de er kjørt. Det var en veldig sliten Tjostolv jeg snakket med. De synes det har gått mye tid og ser frem til å få gjennomført denne rettssaken, sier hun, men noen forandring har hun ikke tro på.

Vil ikke anke denne runden

- Jeg tror nok ikke de vil anke denne runden, nå vil de bare komme seg hjem. Og så får vi ta det som det kommer. Det viktigste er å få de til Norge, sier mor Moland som innrømmer at det har hvert et veldig slitsomt år.

- Det røyner på nå, men man holder ut og er optimist.

Men ikke alt har vært negativt. Familien i Norge har opplevde en enorm støtte fra nær og fjern.

- Midt oppi det hele har vi fått voldsom støtte, ikke bare fra folk i nærområdet, men fra hele landet. På mail og telefon per brev, forteller Mathilde Moland.

Mathilde Molan i Kisangani

GRÅT: Mathilde Moland lot tårene renne etter møtet med sønnen Tjostolv.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Enorm medieinteresse

For det har ikke manglet på oppmerksomhet. Medieinteressen har vært enorm og det siste året er det skrevet rundt 18.000 artikler om de to nordmennenes gjøre og laden.

Forside på forside har skreket ut hvordan de har det, hvor syke de er og hva de har gjort og ikke gjort. Ikke alt har vært like enkelt å håndtere.

- Det var tider der jeg ikke klarte å gå på butikken. Ikke fordi jeg ikke orket å møte mennesker, men fordi jeg ikke ante hva som ventet meg i avishyllene, sier Mathilde Moland.

- Det verste året jeg har opplevd

- Det har vært det verste året jeg har opplevd, og jeg skjønner ikke hvordan han har holdt ut der nede i så lang tid. Men man lærer seg å leve med ting. For en ting er sikkert: mennesker er utrolig tilpasningsdyktige.

- Jeg har blitt godt tatt vare på, og det har nok båret meg frem.

I mai møtte Joshua French og Tjostolv Moland opp foran militær-tribunalet i Kisangani for tredje gang på 10 måneder. 10. juni falt dommen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Panikk etter missil-styrt i Sør-Korea

USA og Sør-Korea testet bakke-til-bakke-missiler tidlig onsdag. Da et av missilene traff bakken, oppsto det panikk i den sørkoreanske byen Gangneung.