NRK Meny
Normal

– Jeg tror de kommer til å dø

Knut Moland frykter at sønnen Tjostolv Moland og kameraten Joshua French ikke vil overleve en ny rettsrunde i Kongo.

Video KONGODOM-220410-SL-153944-SI_SL.mp4

Pappa Knut Moland er ikke glad for at den militære høyesteretten i Kongo i dag avviste dødsdommen mot sønnen Tjostolv Moland og Joshua French.

Høyesterett skulle enten bekrefte eller avvisedødsdommen som ble avsagt i desember i fjor.

Knut Moland

Knut Moland følger rettssaken i Kongo gjennom nettet hjemme på Vegårshei.

Foto: Pål Tegnander/NRK

Siden dommen ble avvist, betyr det at Moland og French nå skal gjennom en ny rettssak. Der vil det på ny bli tatt stilling til om de to er skyldige.

Hjemme på Vegårshei er likevel pappa Knut Moland svært skuffet over avgjørelsen. For avgjørelsen betyr også at en eventuell utlevering av de to til Norge vil ta lengre tid.

– Jeg er veldig skuffet. Jeg tror de kommer til å dø i Kisangani. Norske myndigheter må få dem ut. De må handle, og ikke vente til de er døde. Da er det for seint, sier Moland.

Tøffere i fengselet

Tjostolv Moland og Joshua French

Den militære høyesterett i Kongo sendte saken til Tjostolv Moland og Joshua French tilbake til Kisangani.

Foto: STRINGER / AFP

Knut Moland har i dag fulgt det som skjer i rettslokalet gjennom datamaskinen i stua. Han snakket med sønnen seinest i går, og Tjostolv Moland fortalte da at han og French nå er svært slitne.

– Noe har skjedd i fengselet. Det er kommet et nytt regime, og det er betydelig mer bråk og kaos enn tidligere om natta og det er forferdelige forhold, sier Moland.

De to skal ha sovet dårligere den siste tida, og var ikke opplagte før rettssaken startet i dag.

– Myndighetene i Kongo har åpnet for soningsoverføring, men nå er jeg redd det blir rettssak etter rettssak, den ene like vanvittig som den andre. Det må en gang en ende ta, sier Moland.

– Kan være positivt

Norsk advokat for de to, Morten Furuholmen, tror en ny rettssak kan være en fordel. Men han mener rettssaken kan bli svært vanskelig psykisk for de to.

– Min vurdering er at dette er en fordel, hvis vi får en begrunnet opphevelse som indikerer at man tar innover seg at man har gått fram på en klanderverdig måte.

Advokat Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen er usikker på hva avvisninga vil få å si.

Foto: Tore Meek / Scanpix

– Dersom man antyder at man blant annet har utnyttet Molands psykiske helse, og eventuelet at man har gått fram på en utilbørlig måte når det gjelder avhør, med trusler og tortur, kan det gi signaler om at man kan vente seg noe bedre i andre runde, sier Furuholmen.

Dersom avvisninga derimot ikke er kritisk til rettsprosessen så langt, mener Furuholmen den er en ulempe.

– Da er vi like langt. Da har vi fått en forsinkelse og en uthaling som gjør en overføring til Norge vanskeligere.

– Moland og French har tildligere sagt at de ønsker at saken skal overføres til hovedstaden Kinshasa. Hvilke muligheter er det for det?

– Det er sterke lokale interesser i denne saken, og alt tyder på at saken nå går tilbake til Kisangani.

Furuholmen tror ikke det blir ny ankebehandling før til høsten, og sier han blir overrasket om saken skulle komme opp igjen raskt. Og ei ny, lang ventetid kan komme til å ta på, mener Furuholmen.

– De er heldigvis ikke syke nå, men de er mentalt slitne. For dem å måtte innrette seg på en tidsplan med ny oppstart til høsten, er mentalt belastende.