NRK Meny
Normal

Mener de må bli skutt

Krefter i Kongo jobber nå for at dødsdømte Tjostolv Moland fra Vegårshei og Joshua French skal bli henrettet.

Joshua French og Tjostolv Moland før domsavsigelsen i Kisangani.

Deler av tribunalet i militærdomstolen i Kongo vil at Joshua French og Tjostolv Moland skal skytes (Arkivfoto).

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

– Det er deler av tribunalet som har satt dødsdommene på Moland og French som vil at dommene skal gjennomføres.

Det sier misjonær Rune Edvardsen fra Kvinesdal, som har gode kontakter i landet.

I to rettsinstanser har nordmennene blitt dømt til døden i Kongo, men signalene hittil har vært at dødsdommene ikke vil bli fullbyrdet. Nå ønsker derimot krefter hos den militære påtalmyndigheten at Moland og French skal bli skutt.

Rune Edvardsen

Rune Edvardsen tror de neste to ukene vil bli spennende når det gjelder de dødsdømte nordmennene i Kongo.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– De mener selvfølgelig at når de først har dømt de to, så ser de på dem som skyldige. Det må vi alle forholde oss til, at i dag sitter Moland og French med en dødsdom. Så har justisminister og andre sagt at dette ikke kommer til å bli gjennomført.

– Spennende uker

– Presidenten er den som i tilfelle må benåde dem, om dommene skal bestå. Akkurat i denne uka og neste er det samtaler i forskjellige fora om Moland og French og om gjennomføringa av denne dommen. Så det kan bli spennende å se de neste ukene hva som kommer ut av det, sier Edvardsen.

Ifølge Dagbladet ble minst 50 personer dømt til døden i militærdomstoler i Kongo i 2009, men ingen av dem skal ha blitt henrettet. Det er heller ikke gjennnomført dødsstraffer i landet siden 2003.

– De fangene som sitter på dødsdom i Kongo har vel egentlig bare blitt glemt i ei celle. Det er cirka 10 år siden sist en dødsdom ble gjennomført. Enten blir de raskt benådet av presidenten, eller så blir de sittende i livsvarig fengsel, sier Edvardsen.

Hva som skjer videre i saken, avgjøres i løpet av de neste ukene, tror Edvardsen.

– Da er det en gjennomgang av sakene som er blitt gjort. Om de skal opp til høyesterett, eller om dommene eventuelt skal underkjennes og det skal i gang en ny rettssak. Det er det man snakker om i dag.