Hopp til innhold

UD: Kongo-saken kan starte i mai

Dødsdommene til Tjostolv Moland og Joshua French kan komme opp for det kongolesiske rettsapparatet raskere enn først antatt.

Joshua French og Tjostolv Moland

Joshua French og Tjostolv Moland behøver ikke vente så lenge før en ny rettssak starter.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Ragnhild Imerslund

UDs Ragnhild Imerslund mener saken kan komme opp i Kisangani i løpet av mai/juni.

Foto: Utenriksdepartementet

– Vi har grunn til å tro at rettssaken kan skje relativt raskt, allerede i mai/juni, sier UDs talskvinne Ragnhild Imerslund til NRK.

Sendt tilbake til Kisangani

I dag fikk de to dødsdømte nordmennene medhold i sin anke til den militære høyesteretten i Kinshasa. Den opprinnelige dommen ble underkjent. Noe som betyr at saken blir sendt tilbake til Kisangani og vil bli behandlet på det andre rettsnivået i landet. Tilsvarende norsk lagmannsrett.

– Slik jeg har forstått det starter ikke saken helt fra begynnelsen, men de domfelte får en ny sjanse til å prøve dommen fra tingretten, sier deres norske advokat Morten Furuholmen.

Moland sin kongolesiske advokat er positiv til dagens avgjørelse i Kinshasa.

– Jeg er veldig fornøyd med avgjørelsen, sier Molands advokat Andrè Kibambe.

Furuholmen på sin side er bekymret for sine klienter og håper en ny rettsrunde kan starte relativt raskt.

– De er mentalt slitne, heldigvis er det ikke noen sykdomsutbrudd og situasjonen er labil. Men for dem å nå forberede seg på en ny rettsrunde er mentalt slitsomt, sier Furuholmen.

Nye dommere

Det var ventet at dommerne i Kinshasa ville underkjenne rettsavgjørelsene mot Moland og French. Saken ble anket til høyesterett med argument om at det var begått saksbehandlingsfeil. Noe dommeren besluttet hadde skjedd da to dommere ble erstattet i den andre rettssaken i Kisangani i november.

Den nye rettssaken skal avholdes med nye dommere og ny gjennomgang av bevisene i saken. Det vil også bli anledning til å føre vitner i denne rettsrunden i likhet med den forrige.

Har samtaler

Norge er fra før gitt forsikringer om at dødsdommene ikke vil bli gjennomført selv om landet ikke offisielt har avskaffet straffereaksjonen, og vil fortsette å holde kontakt med kongolesiske myndigheter.

– Vår ambassadør til Angola vil reise til Kongo i løpet av to uker for å ha samtaler med kongolesiske myndigheter, sier Imerslund.

Selv om UD ikke offisielt forhandler om en soningsoverføring for de to har temaet blitt diskutert.

– Vi vil formelt ikke starte noen samtaler om utlevering før det foreligger noen rettskraftig dom, men kongolesiske myndigheter har i samtaler med oss sagt at de stille seg positive til en slik diskusjon, bekrefter Imerslund.

Furuholmen vil nå reise til London for å møte sine kongolesiske kolleger for å diskutere hvordan veier skal gå videre. Furuholmen har tidligere vært i England for å møte en gruppe britiske advokater som nå undersøker rettsprosessen mot de to nordmennene strider mot kongolesisk grunnlov.

SISTE NYTT

Siste nytt