Hopp til innhold

– Ønsker dialog med russerne, men skal være tydelig på hvor vi hører til

Statsminister Erna Solberg (H) innrømmer at den diplomatiske situasjonen er verre etter at Norge og en rekke andre land har kastet russiske diplomater ut av landet etter giftskandalen i Storbritannia.

Erna Solberg

– IKKE KALD KRIG ENNÅ: – Masseutvisninga fryser situasjonen veldig mellom Russland, Nato og vestlige land, men jeg håper at vi ikke går tilbake til en kald krig. Vi er ikke der ennå, sier statsminister Erna Solberg (h).

Foto: Thibault Camus / AP

– Det som har skjedd er et virkelig alvorlig angrep. Dette er nesten tatt ut fra krim- eller spionromaner, sier Solberg

Hun møter NRK i Paris der hun deltar på et internasjonalt forum mot korrupsjon i regi av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Mandag valgte rundt 20 land å utvise russiske diplomater, og det som angivelig skal være russiske etterretningsagenter, som et kraftig svar på forgiftninga av en tidligere russisk eks-spion og hans datter i Salisbury.

Ifølge Storbritannia står Russland bak nervegiftangrepet, noe Russland benekter.

Også Norge valgte ut på ettermiddagen i går å utvise én diplomat, som etter det NRK erfarer skal være en russisk etterretningsoffiser.

Forberedt på russisk gjengjeldelse

– Det fryser situasjonen veldig mellom Russland, Nato og vestlige land, men jeg håper at vi ikke går tilbake til en kald krig. Vi er ikke der ennå.

Ifølge Solberg ønsker Norge fortsatt å ha en god diplomatisk dialog med Russland på tross av utvisninga.

– Men man må sette foten ned og gi beskjed om at vi ikke aksepterer den typen angrep, og i solidaritet med Storbritannia.

Frode Berg i byretten

I RUSSISK VARETEKT: Familien til Frode Berg frykter at Norge kaster ut en russisk diplomat kan virke negativt inn på saken til den spionsiktede nordmannen i Russland. De tror det kan gjøre det vanskeligere å løse saken og at det tar lenger tid før Berg kommer hjem, sier advokaten hans til TV2.

Foto: Morten Jentoft

– Er de bevisene du har sett gode nok til å rettferdiggjøre de utvisningene av russerne fra mange land?

– Vurderingen som er gjort av vår utenrikstjeneste og av de andre landene som vi samarbeider med er at Storbritannia har lagt frem god nok dokumentasjon på hvor angrepet stammer fra.

– Frykter du gjengjeldelse fra russisk side?

– Russerne har jo svart på denne runden med utvisning av russiske diplomater. Det kan det hende at også russerne gjør med oss.

Spionsiktet nordmanns familie bekymret

Ifølge Solberg må Norge også forberede seg på at det kan komme flere cyberangrep.

– Vi skal være tydelige på hvor vi hører til, hvilke standpunkt vi tar. Vi har vært solidariske med Storbritannia, samtidig som vi bilateralt fortsatt skal jobbe godt med russiske myndigheter.

Statsministeren håper norske myndigheter fortsatt kan holde dialogen åpen med Russland når det gjelder å finne en løsning for den spionsiktede Frode Berg, som sitter fengslet i Russland.

– Men hans advokat og familie er bekymret for at Norges utvisning kan forverre hans situasjon?

– Ja, men vi kan ikke endre norsk politikk om å stille seg solidarisk sammen med andre land som er angrepet basert på den typen spørsmål, svarer Solberg.

SISTE NYTT

Siste nytt