– Hev hodet ditt høyt, du er en fri libyer

Det nasjonale overgangsrådet erklærte søndag Libya som fritt etter Muammar al-Gaddafis 42-årige styre.

Video Libya ble erklært som fritt under en seremoni i Benghazi

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Titusenvis av libyere hadde møtte opp for å høre at landet deres ble erklært fritt under seremonien i Benghazi.

– Hev hodet ditt høyt. Du er en fri libyer, sa overgangsrådets nestleder Abdel Hafiz Ghoga i 17.45-tiden norsk tid søndag kveld.

Han erklærte Libya som fritt i en seremoni på Kish-plassen i Benghazi, byen øst i Libya hvor opprøret mot Gaddafi startet for åtte måneder siden.

– Du er en fri libyer, ropte flere titusenvis av mennesker tilbake.

Saken fortsetter under bildet.

Mustafa Abdul Jalil under seremonien hvor Libya ble erklært fritt

SHARIALOVER TIL GRUNN: Mustafa Abdel Jalil, leder for overgangsrådet i Libya, fastslo at det nye Libyas lovgivning vil ha basis i sharialover.

Foto: EVN

Lover med basis i sharia

Benghazi har vært hovedsetet for Det nasjonale overgangsrådet.

– Som et muslimsk land har vi valgt islamsk sharialov som vår kilde for lovgivningen. Enhver lov som går imot islams prinsipper blir visket ut, sa overgangsrådets leder Mustafa Abdel Jalil til folkemengden.

Jalil takket Den arabiske liga, FN og EU for å ha støttet opprøret, som endte med at diktatoren ble drept torsdag denne uken.

– Alle martyrene, de sivile og hæren har ventet på dette øyeblikket. Men nå er de på det beste stedet, i den evige himmel, sa Jalil.

– Revolusjonen startet fredelig. Men den ble møtt med makt, konstaterte Jalil.

Nå skal det oljerike nordafrikanske landet fatt på veien mot demokrati.

Saken fortsetter under bildet.

Libyske revolusjonssoldater som kommer tilbake fra Sirte ønskes velkommen i Benghazi

VELKOMMEN HJEM: Libyske revolusjonssoldater kommer tilbake fra Sirte og ønskes velkommen i Benghazi.

Foto: Francois Mori / Ap

– Dra til helvete

Seremonien åpnet med syngingen av nasjonalsangen og vifting med flagget. Begge symbolene stammer fra tiden før Gaddafi tok makten i et kupp i 1969.

– Hendelsen markerer et viktig historisk øyeblikk i det elskede Libyas historie, sa Abdel Rahman al-Kabisi, minister for martyrer og skadde.

– Åh, århundrets farao, du er nå på historiens skraphaug. Ved et skjebnens innfall har du blitt kastet på historiens skraphaug. Dra til helvete, tordnet han.

– Vi erklærer til hele verden at vi har frigjort vårt elskede land, med sine byer, landsbyer, åskammer, fjell, ørkener og himmel, sa en tjenestemann som åpnet seremonien.

Libyske revolusjonssoldater kommer tilbake fra Sirte og ønskes velkommen i Benghazi

DET NY-GAMLE FLAGGET: De libyske revolusjonsstyrkene har brukt Libyas flagg fra før Gaddafi-perioden, og flagget ble også brukt i Benghazi søndag.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt