Er dette lyden som gjorde diplomatene syke?

21 amerikanske diplomater ved ambassaden i Havnna, Cuba ble syke av uforklarlige grunner. Nå offentliggjør nyhetsbyrået Ap det de hevder er opptak av lyden som kan være årsaken.

Spesialister i det amerikanske forsvaret gransker nå om denne lyden er helsefarlig

Dette er et av opptakene av lyden som kan ha gjort 21 diplomater syke. Nyhetsbyrået Ap opplyser ikke hvordan de har skaffet seg opptakene.

Lyden er høyfrekvent og pulserende. Den varierer noe i lengde, fra to til tolv sekunder, og blir innimellom avbrutt av pauser. Men den er uten tvil ubehagelig for øre og hjerne.

Opptaket som offentliggjøres nå er bare ett av flere av høyfrekvente lyder som nå granskes av spesialister i det amerikanske forsvaret, ifølge Associated Press. Foreløpig har lyden status som "mistenkt", det er ennå ikke bevist at dette er årsaken til helseproblemene.

Alvorlige symptomer

De 21 diplomatene som er rammet av helseplager på Cuba har alle opplevd alvorlige symptomer, blant dem hørselstap, taleproblemer, konstrasjonsvansker, svimmelhet, balanseproblemer og mild hjerneskade.

Selv kaller diplomatene det et "helseangrep". Noen av angrepene er begrenset til bestemte rom eller deler av rom.

Cuba Attacks The Sound

Den amerikanske ambassaden i Havanna ble formelt gjenåpnet 14. august 2015. Nå sier USAs utenriksminister Rex Tillerson at landet vurderer å stenge den igjen.

Foto: Desmond Boylan / AP

Cuba benekter at landet står bak noe angrep på USAs diplomater, og myndighetene sier at saken blir etterforsket.

En akustisk hammer

– Lyden trenger inn i systemet som en akustisk hammer, du hører det bare ikke fordi frekvensen er mye høyere. Det sier professor og akustikkekspert Kausik Sarkar til Ap.

Sammen med journalistene har han lyttet til opptaket. Han mener at det som høres bare er en del av den lyden som kan ha nådd ørene til diplomatene i Havanna.

Selv det som høres består av rundt 20 ulike frekvenser.

– Det er lyden

Ap har latt flere av de rammede diplomatene få høre opptakene. – Det er lyden, skal en av dem ha sagt spontant, og flere av dem mener at opptakene er "generelt i samsvar" med det de har hørt.

Men ikke alle har hørt høyfrekvente lyder.

Opptakene er sendt til U.S. Navy og en ikke-identifisert etterretningsorganisasjon for analyse. Marinen har spesialutstyr for å analysere akustiske data, men ingen der har villet kommentere opptakene som Ap nå offentliggjør.

Amerikanere advart mot å reise til Cuba

Utenriksdepartementet i USA sendte for et par uker siden ut en advarsel mot å reise til Cuba. Flere amerikanere skal ha opplevd lignende symptomer som diplomatene etter opphold i landet. Alle med symptomer er oppfordret til å oppsøke lege.

Cubanske diplomater utvist

Tillerson Rex Tillerson

Utenriksminister Rex Tillerson har svart på det som kan være et "helseangrep" med å utvise cubanske diplomater fra USA og redusere staben på USAs ambassade i Havanna.

Foto: Cliff Owen / AP

Tirsdag i forrige uke fikk 15 cubanske diplomater på den cubanske ambassaden i Washington DC beskjed om å forlate landet innen sju dager. Begrunnelsen var at USA mener at Cuba ikke har gjort nok for sikkerheten til amerikanske diplomater i Havanna.

USA har også trukket tilbake 60 prosent av landets diplomater fra Cuba.

Tøff tale, men normalisering fortsetter

Trump sa i en tale i juni i år at han ville "fullstendig" reversere president Obamas politikk overfor Cuba.

I virkeligheten har han opprettholdt den diplomatiske forbindelsen, latt folk få fortsette å besøke Cuba og tillatt turister å ta med seg cubansk rom og cubanske sigarer tilbake.

Amerikanske foretak oppfordres til å bidra til internettutbyggingen på Cuba, og allerede George W. Bush tillot amerikanske bønder å eksportere landbruksvarer til Cuba som "humanitær hjelp".

Men president Trump vil praktisere strengt forbudet mot å drive "business" med Cubas forsvar og etterretning. Det gjorde også Obamaadministrasjonen.

Les også: Opplever lignende symptomer som USAs Cuba-diplomater

Les også: USA utviser cubanske diplomatar

Les også: Cuba beskylder USA for forverring av landenes forhold

SISTE NYTT

Siste nytt