Hopp til innhold

Enormt helium-funn i Tanzania

Det norske firmaet Helium One har gjort tidenes største funn av felt med helium-gass. Funnet kan være avgjørende i behandlingen av en rekke sykdommer.

Ol Doinyo Lengai-vulkanen

Ol Doinyo Lengai-vulkanen ligger like ved Rift-dalen i Tanzania og er en del av det samme aktive samme geologiske systemet.

Foto: JOSEPH EID / AFP

I samarbeid med forskere fra universitetene i Oxford og Durham har det norske firmaet gjort et funn av helium på over 1,5 milliarder kubikkmeter, skriver Independent.

Funnet er gjort i Rift-dalen i Tanzania, der vulkansk aktivitet fører til at helium blir dyttet opp fra dypt i berggrunnen og opp mot overflaten.

Det er første gang noensinne at det blir gjort et funn et større felt med heliumgass. Tidligere har mindre forekomster av helium dukket opp sammen med andre gassfelt.

– Dette er en grunnleggende endring når det gjelder sikkerheten for å dekke verdens behov for helium og lignende funn kan komme i nær fremtid, sier professor Chris Ballantine ved universitetet i Oxford ifølge AFP.

Helium One er et norsk selskap som har hovedkvarter i Bergen. NRK har prøvd å komme i kontakt med administrerende direktør Thomas Abraham-James, men har fått beskjed om at han er på reise.

Laster Twitter-innhold

Viktig i medisin og romfart

Helium er mest kjent for å bli brukt i lekeballonger og fordi man får en rar stemme hvis man snakker etter å ha inhalert det.

Samtidig kan grunnstoffet brukes i flere viktige sammenhenger innen romfart og medisin, skriver BBC.

Den kanskje viktigste funksjonen til helium er at det brukes til nedkjøling i MR-maskiner på sykehus.

MR-undersøkelser brukes på en rekke områder innen medisin, blant annet for diagnoser og behandling av multippel sklerose og prolaps.

Så viktig er helium for MR-maskiner at leger har tatt til orde for å forby bruk av helium til lekeballonger, for å unngå at man går tom for gassen.

- Denne uvurderlige og uerstattelige gassen blir bokstavelig talt gitt til barn slik at de kan underholdes i noen få minutter innen de kjeder seg og lar den gå, sa anestesi-lege Tom Dolphin på et møte i British Medical Association i fjor, skriver Guardian.

MR-maskiner

MR-maskiner er avhengige av helium for å kunne fungere.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Helium er mangelvare

I universet er helium et av de vanligste grunnstoffene, men på jorden er det mangelvare.

Knappheten av helium har ført til at prisen har økt med 500 prosent i løpet av de siste 15 årene.

Funnet i Tanzania er på 54 milliarder kubikkfot, eller drøyt 1,5 milliarder kubikkmeter.

Det er nok til å tilfredsstille verdens årlige behov for helium i nesten sju år og er veldig viktig for å erstatte det som brukes opp.

- Vi må fortsette å finne mer, det er ikke fornybart eller mulig å erstatte, sier professor Jon Gluyas ved universitetet i Durham.

SISTE NYTT

Siste nytt