NRK Meny
Normal

Én løslatt etter konsulatraid

En av de seks som ble tatt til fange under et raid mot et iransk konsulat i Irak torsdag, er løslatt, men raidet vekker sterke reaksjoner.

Irans konsulat i Arbil.
Foto: - / AFP

– En person er løslatt, mens fem fortsatt sitter i varetekt, heter det i en kunngjøringen fra det amerikanske militæret fredag.

Men amerikanernes storming av det iranske konsulatet i byen Arbil i Nord-Irak vekker fortsatt sterke reaksjoner både i Irak og Iran.

 

Kurdiske soldater
Foto: SAFIN HAMED / AFP

- Viktige tjenester

– Det som hendte er svært beklagelig fordi det har vært et iransk konsulat der i årevis, og det tilbyr mange viktige tjenester for lokalbefolkningen, sier Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari til TV-stasjonen Al Arabiya.

– Vi er i kontakt med den amerikanske ambassaden og amerikanske styrker, og prøver å få de arresterte løslatt, legger han til.

Også de lokale kurdiske myndighetene i Arbil, som ellers støtter lojalt opp om USAs nærvær i området, fordømmer torsdagens aksjon mot det iranske konsulatet og krever øyeblikkelig løslatelse av fangene.

– Presidentskapet og regjeringen i den kurdiske delen av Irak misliker sterkt operasjonen mot det iranske konsulatet, heter det i en kunngjøring fra president Massud Barzanis kontor.

Barzani viser til at diplomatiske representasjonskontorer i henhold til internasjonale avtaler har krav på beskyttelse, og anklager de amerikanske styrkene for å skade forsøkene på å gjenopprette stabiliteten og sikkerheten i Irak.

Iran protesterer

Iranske myndigheter protesterer også kraftig mot det amerikanske angrepet, og kaller det et brudd på internasjonale avtaler.

– Vi forventer at den irakiske regjeringen handler raskt for å sikre at disse personene blir løslatt, og at de fordømmer de amerikanske styrkene og ikke lar dem forstyrre forholdet mellom våre to land med slike ulovlige aksjoner, sa en iransk talsmann.

– Våre folk i Arbil gjorde ingenting ulovlig, tvert imot samarbeidet de med irakerne, sa talsmann Muhammad Ali Hosseini.

Pentagon-talsmannen Bryan Whitman bekreftet at seks iranske statsborgere var tatt til fange, men nektet for at det iranske konsulatet var målet for aksjonen..

– De seks var mistenkt for å være tett knyttet til handlinger rettet mot irakiske styrker og koalisjonsstyrkene, sa han.

 Ber om forklaring

Regjeringen i Bagdad har bedt amerikanerne om en forklaring på  angrepet.

– Vi ønsker å få vite hvem disse menneskene er og hvorfor de ble pågrepet. Utenriksdepartementet arbeider nå med å finne ut hva som egentlig skjedde i Arbil, sier en regjeringstalsmann.

Det amerikanske angrepet kom bare timer etter at president George W. Bush i en fjernsynstale lovet en tøffere linje overfor Iraks naboland Iran og Syria.

– Dersom vi mottar informasjon om at iranerne blander seg inn i Irak, eller på noen måte forsøker å skade amerikanere, vil vi aksjonere, sa en talsmann for Det hvite hus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt