Hopp til innhold

Elon Musk skyter opp russisk kosmonaut

Kosmonauten Andreij Valerievich Fediaev er tidligere major i det russiske luftforsvaret. Torsdag morgen ble han sendt ut i rommet. Det kan han takke Elon Musk og selskapet SpaceX for.

Falcon 9 skutt opp

ILDKULE: Inne i det skarpe lyset er det en rakett fra selskapet SpaceX. Denne gangen hadde raketten med seg romfartøyet Dragon med fire mennesker ombord.

Foto: GREGG NEWTON / AFP

Klokka 06:34 torsdag morgen begynte turen til rommet for Andreij Valerievich Fediaev. På toppen av en Falcon 9-rakett lå han og tre andre romfarere inne i romfartøyet Dragon Endeavour.

Bilde fra oppskytningen av romfartøyet Dragon

ALT VEL: Bilde fra oppskytningen. Det viser at alt gikk greit. Til venstre ligger Florida under det første steget i Falcon 9-raketten. Dette er rett etter at det første og andre steget er skilt vekk fra hverandre. Til høyre i bildet ligger motoren i den andre trinnet.

Foto: SpaceX

De fire skal til Den internasjonale romstasjonen. De kommer fram i morgen, fredag. Der skal de være i nærmere ett halvt år.

Fire romfarerer fra eksepedisjonen som heter Crew Six. Bildet er tatt da de var på vei fra Kennedy romfartsenter og til oppskytningsrampen. De ble transportert i hver sin Tesla X.

I TESLA: De fire romfarerne satt i hver sin Tesla X da de dro til startrampen natt til torsdag.

Foto: Nasa

SpaceX vant

Romfartsselskapet til Elon Musk, SpaceX, har kontrakt med Nasa om å sende astronauter og kosmonauter til Den internasjonale romstasjonen. En rekke selskaper var med i konkurransen om å få denne kontrakten, men SpaceX var teknologisk lengst fram i løypa.

Elon Musk photo og Twitter-logo

ELON MUSK: Nå er han mest forbundet med Twitter, men for 20 år siden jobbet han iherdig med å få selskapet SpaceX på beina. Nå dominerer selskapet oppskytningsmarkedet totalt.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Dagens ferd er den sjette i rekken. Det første oppskytningsforsøket ble mandag avbrutt på grunn av tekniske problemer. Det var første gang SpaceX måtte avbryte en oppskytning av mennesker på grunn av sviktende teknikk.

Romfartøyet Dragon

RETT FØR: Romfartøyet Dragon akkurat da armen som kobler det til oppskytningstårnet blir koblet fra. Dette skjedde 45 minutter før oppskytning. Det er gjennom denne armen at besetningen gikk inn i fartøyet.

Foto: Nasa

Må ha med russerne

Den internasjonale romstasjonen ble bygd da den kalde krigen mellom USA og Russland var over. Russerne skrotet sin egen romstasjon Mir for å konsentrere seg om det nye prosjektet.

Kosmonauten Andreij Valerievich Fediaev

I ROMMET: Kosmonauten Andreij Valerievich Fediaev.

Foto: Nasa

Nå består stasjonen av to hoveddeler, en amerikansk og en russisk. Begge deler må fungere for at stasjonen skal fungere.

Nye besetninger til romstasjonen blir skutt opp både fra Russland og USA. Det er normalt at besetningene består av representanter fra flere nasjoner. En amerikansk astronaut som nå er ombord i stasjonen ble sendt opp med en russisk Sojus. Nå er en kosmonaut skutt opp med en amerikansk Dragon.

Den internasjonale romstasjonen ISS

MÅLET: Den internasjonale romstasjonen har blitt nominert til Nobels fredspris på grunn av rollen den har. Her må amerikanerne og russerne samarbeide, ellers faller stasjonen ned mot jorden.

Foto: HANDOUT / AFP

Major

Andreij Valerievich Fediaev er 42 år gammel. Han ble utdannet ved en militær skole. Formelt avsluttet han den militære karrieren i 2012 da han ble tatt opp i kosmonautkorpset. Han nådde graden major og har logget 500 flytimer i forskjellige fartøyer.

Astronauten Sultan Al Neyadi fra De forente arabiske emirater

MED PÅ TUREN: Sultan Al Neyadi er den andre personen fra De forente arabiske emirater som kommer ut i rommet. Den første reiste opp med et russisk romfartøy.

Foto: Nasa

Ombord i stasjonen skal Fediaev bo i den russiske delen. Besetningen i stasjonen har fri tilgang til alle deler. Han skal arbeide tett med de andre ombord.

I tiden som kommer vil det være mange mennesker i stasjonen. Tre romfarere som skulle hjem til jorden med et russisk romfartøy må bli værende i ytterligere et halvt år. Romfartøyet deres sprang lekk, og kan ikke brukes av mennesker.

SISTE NYTT

Siste nytt