NRK Meny
Normal

Ekstremister vil på Tea Party

Høyreradikale partier og grupper i Europa kaster seg på den populistiske amerikanske Tea Party-bevegelsens suksess. Det liker ikke bevegelsens moderate støttespillere.

English Defence League-demonstrasjon

Den høyreekstreme organisasjonen English Defence League har kontakter i den amerikanske Tea Party-bevegelsen.

Foto: EVERT ELZINGA / Afp

Tea Party-bevegelsen har påvirket den republikanske nominasjonen i flere amerikanske delstater foran dagens valg til Representantenes hus og Senatet.

Bevegelsen har fått stor oppmerksomhet for sitt syn om en mer tradisjonell konservativ politikk med mindre statlig innblanding, lavere skatter og en mindre offentlig administrasjon.

Video Tea Party er klare for valg

Tea Party-bevegelsen i USA er klar til dagens mellomvalg i USA.

Suksessen har høyreradikale partier og grupper i Europa med sine langt mer ytterliggående standpunkter merket seg, skriver nyhetstskanalen CNN på sine nettsider.

English Defence League

En av dem er English Defence League (EDL). Nylig marsjerte noen av tilhengerne deres gjennom gater i London med britiske og engelske flagg mens de ropte « I'm England till I die!».

EDL er kjent for provoserende demonstrasjoner i innvandrerbydeler der de framfører sitt anti-islamske budskap, og samarbeider med høyreekstreme europeiske grupper som Geert Wilders muslimfiendtlige Frihetsparti i Nederland.

EDLs leder Stephen Lennon forsøker ikke å skjule at EDL har kontakt med en håndfull Tea Paarty-aktivister i USA.

- Enkeltpersoner fra deres bevegelse har kontakt med enkeltmedlemmer hos oss og fortalt at de støtter det vi driver med. På samme måte støtter vi dem, sier Lennon.

Han sier fellesnevneren mellom Tea Party-bevegelsen og EDL er kampen for frihet.

- Folk slår tilbake for å bevare friheten. Det ser du i USA, i England og i Europa; jo mer islamisme vi har, jo mindre frihet har vi, sier Lennon.

Nachum Shifren

Nachum Shifren

Den amerikanske Tea Party-aktivisten rabbiner Nachum Shifren.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Den amerikanske Tea Party-aktivisten og rabbineren Nachum Shifren fra California er en av dem som støtter EDL. I USA er han kjent for å spre sitt budskap om frykt for islamsk ekstremisme.

På et EDL-arrangement i London sa Shifren at EDL hadde startet frigjøringen av England.

Shifren sier til CNN at mange Tea Party-aktivister er bekymret for radikal islamisme, og at han har utviklet «et særdeles vakkert forhold » til flere EDL-medlemmer.

Aktivister som politisk befinner seg i sentrum av Tea Party avviser at de ønsker å assosieres med ekstremister, både i USA og i utland.

Adam Brandon sier at Tea-Party er en svært fredelig ikke-voldelig bevegelse som ikke har noe ønske om å skaffe seg støtte fra mer ekstreme grupper.

- Ikke la noen som er sint, noen som er voldelig komme i nærheten av vår bevegelse, for da vil de snart definere den, sier Brandon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt