Hopp til innhold

Eksplosjon ved testsenter i Nederland

Eksplosjonen ved et koronatestsenter i byen Bovenkarspel i Nederland var et målrettet angrep, mener politiet.

Eksplosjon ved testsenter for korona i Bovenkarspel, Nederland.

Et større område rundt testsenteret i Bovenkarspel er sperret av.

Foto: Eva Plevier / Reuters

En sprengladning gikk av utenfor senteret klokken 06.55 i dag morges, før testingen hadde startet for dagen. Bovenkarspel ligger 55 kilometer nord for Amsterdam.

Flere vinduer ble knust som følge av trykket. En sikkerhetsvakt var til stede inne i senteret da eksplosjonen skjedde og varslet politiet. Vedkommende slapp unna uten skader.

Politiet beskriver eksplosjonen som et målrettet angrep, og leter etter flere sprengladninger i og rundt senteret, melder den nederlandske kringkasteren NOS.

Polititjenestemenn som kom til stedet har funnet ulike biter av sprengladningen som gikk av, metallbiter på rundt 10 ganger 10 centimeter, opplyser polititalsmannen Menno Hartenberg til nyhetsbyrået Reuters.

Bombeeksperter er koblet inn for å undersøke bitene. Foreløpig har politiet ingen indikasjoner på hvem som står bak.

Politietterforsker og bombeeksperter utenfor et koronatestsenter i Bovenkarspel.

Politietterforsker og bombeeksperter er kalt inn for å undersøke funnene av sprengladningen utenfor koronatestsenteret.

Foto: Eva Plevier / Reuters

Hardt rammet av korona

Regionen hvor den landlige byen Bovenkarspel ligger har for tiden ett av landets største koronautbrudd, med 181 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Gjennomsnittet på landsbasis er 27 per 100.000, skriver Reuters.

Ett av sykehusene i regionen har måttet frakte pasienter til sykehus andre steder i landet fordi de har sluppet opp for intensivplasser.

– I over ett år har vi støttet oss til alle dem som jobber i førstelinjen for koronahåndteringen, og så kommer dette. Vanvittig, skriver Nederlands helseminister Hugo de Jonge på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Andre testsenter som er angrepet

I januar ble et annet testsenter, i fiskelandsbyen Urk nord i landet, satt fyr på.

Det skjedde i forbindelse med protester i en rekke byer mot det nattlige portbudet, som ble innført 23. januar i år.

Portforbudet – det første siden andre verdenskrig – skal begrense folks mobilitet og spredning av smitte.

Sinnet mot helsemyndighetene har økt kraftig siden starten av 2021, og lederen av landets folkehelseinstitutt følges nå av livvakter under offentlige opptredener. Det er også satt inn forsterket vakthold ved utvalgte steder.

Protestene mot portforbudet har vært de voldeligste på mange år. Forretninger er plyndret, biler påtent og politifolk har blitt angrepet med steiner og fyrverkeri.

Nederlandsk politi stanser demonstranter mot koronatiltak i Amsterdam 28. februar.

Flere ganger er politiet satt inn for å roe demonstranter som viser sin misnøye med de strenge koronatiltakene. Her fra Amsterdam 28. februar i år.

Foto: Evert Elzinga / AFP

Selv om noen av de strengeste koronarestriksjonene ble lettet på i dag, er portforbudet forlenget frem til 15. mars.

Det vil fremdeles ikke være lov til å bevege seg ute mellom klokken 21.00 om kvelden og klokken 04.30 på morgenen. Unntaket er de som arbeider i samfunnskritiske yrker, og de som må lufte hunden.

Et stort flertall av nederlenderne overholder portforbudet. Bryter man det, blir det bot på 95 euro, eller i underkant av 1000 norske kroner.

En ankedomstol gav i februar regjeringen tillatelse til å forlenge portforbudet, etter at en distriktsdomstol i Haag først hadde ment at myndighetene ikke hadde noe juridisk grunnlag for å innføre det.

Det var gruppen Viruswaarheid, eller «Virus-sannheten», som hadde reist søksmålet. Gruppen har ledet an i motstanden mot smitteverntiltakene i Nederland.

For første gang siden desember kunne altså frisører og lignende profesjoner i tillegg til butikker som selger annet enn livsnødvendige varer i dag åpne for et begrenset antall kunder.

Barer og restauranter på sin side har ikke vært oppe siden oktober.

Snart valg

Eksplosjonen ved testsenteret kommer 14 dager før nederlenderne går til valg på ny nasjonalforsamling.

Valget regnes for å bli mer eller mindre en folkeavstemning om regjeringens håndtering av koronapandemien. Landet har passert over en million registrerte smittetilfeller, og over 15.000 personer har mistet livet som følge av covid-19.

Statsminister Mark Rutte er en av EUs mest profilerte og lengstsittende statsministre. Det er ventet at det konservative partiet med Rutte i spissen igjen blir største parti ved valget, og den som får oppgaven med å danne regjering.

SISTE NYTT

Siste nytt