Hopp til innhold

Ekspertpanel anbefaler godkjenning av Pfizer-vaksine

Ekspertpanelet som vurderer koronavaksiner i USA anbefaler at Pfizers vaksine godkjennes.

Kvinne i Cardiff, Storbritannia får vaksinen fra Biontech/Pfizer

I GANG: En kvinne i Cardiff får en dose av vaksinen fra Pfizer tidligere i uka. Storbritannia har skaffet seg 800.000 doser av vaksinen etter å ha hastegodkjent den.

Foto: Justin Tallis / AFP

Storbritannia, Bahrain og Canada har allerede hastegodkjent vaksinen til BioNTech/Pfizer. USA kan nå bli det fjerde landet. AP kaller det et stort steg i retning av massevaksinasjon mot koronaviruset.

– Trygg å ta

Ekspertene sier at vaksinen virker effektiv og er trygg å ta for de over 16 år.

En rekke land over hele verden har lagt inn store bestillinger. De første 30.000 dosene av vaksinen er ventet å komme til Canada de neste dagene, etter at landet godkjente vaksinen onsdag denne uka. Vaksinen skal være klar til bruk på mandag, opplyser helsemyndighetene der til Reuters.

Pfizer søkte om hastegodkjenning for bruk i USA 20. november. Frem til nå har en ekspertgruppe i Food and Drug Administration (FDA), som godkjenner vaksiner i USA. jobbet med å gjennomgå datamateriale fra vaksinestudiene.

Bare fire stemte mot

FDA er en etat i det amerikanske helse – og sosialdepartementet og kan sammenlignes med Legemiddelverket i Norge. Torsdag har FDA-eksperter og representanter fra Pfizer diskutert vaksinedata i et over åtte timer langt møte. Panelet består av spesialister på vaksineutvikling, smittsomme sykdommer og medisinsk statistikk.

Utfallet ble altså at ekspertkomiteen (VRBPAC) anbefaler godkjenning. Bare fire av de 22 medlemmene i ekspertgruppa stemte mot godkjenning.

Det er ventet at FDA kommer til å følge rådet fra ekspertgruppa, selv om de ikke er pliktig til å gjøre det.

Godkjenningen av vaksinen finner sted på et tidspunkt da verden er rammet av nye bølger av koronasmitte. Viruset har hittil krevd over 1,5 millioner liv, 290.000 av dem bare i USA.

Kan bane veg for godkjenning i EU

FDA blir ofte sett på dem som setter gullstandarden når det gjelder kvalitetssikring av legemidler og vaksiner, sier molekylærbiolog og spesialrådgiver i Kreftforeningen Sigrid Bratlie.

Hun tror dette kan føre til at EUs legemiddelverk også godkjenner vaksinen i romjulen. Det vil også bety at vaksinen blir godkjent i Norge.

– Dersom dataene som er gitt oppfyller standardene som er satt, regner jeg med at de vil godkjenne vaksinen. Av det jeg har sett, kan det tyde på at både denne og de fleste andre vaksiner har en god sikkerhetsprofil og er svært effektiv, sier Bratlie.

Det at Pfizer og Biontech nå ser ut til å bli de første produsentene som får vaksinen godkjent, betyr ikke nødvendigvis at de får en fordel, sier hun.

– Behovet for vaksiner er så stort at det er plass til de fleste. Og med den typen godkjenning som det er lagt opp til her, vil trolig flere av de andre vaksinekandidatene også kunne forvente å få godkjenning.

Omtales som «en triumf»

Ifølge Pfizer vil selskapet kunne tilby USA 25 millioner doser av vaksinen, som må tas i to omganger, før nyåret.

Men vaksineforsyningen vil være begrenset i begynnelsen, og dosene vil primært tilbys helsepersonell og beboere på pleiehjem. Neste i køen er andre i risikogrupper, fram til vaksinen blir bredt tilgjengelig, trolig først utpå vårparten.

Pfizer og Biontechs vaksineresultater er denne uka publisert og fagfellevurdert i New England Journal of Medicine. Testresultatene omtales som en «triumf».

AstraZeneca og Oxford-universitetets vaksineresultater ble publisert i The Lancet tirsdag.

Australsk vaksine skrotes pga. feil

Australia gir opp arbeidet med koronavaksinen fra bioteknologiselskapet CSL og Queensland-universitetet, etter at det dukket opp flere falske positive hiv-prøvesvar i fase 1 av vaksinetestinga. Den australske regjeringa hadde gjort avtale om å kjøpe 51 millioner doser av vaksinen.

SISTE NYTT

Siste nytt