Ekspert: – Angrepet kan føre til mer uroligheter

Eksperter mener at drapet på Taliban-lederen mulla Arkhtar Mansour kan føre til mer uroligheter i Afghanistan - og at Taliban får en mer radikal leder.

Taliban-topp drept i Pakistan.

DRONEANGREP: I denne bilen ble Taliban-lederen drept, da bilen ble truffet av et amerikansk droneangrep. Angrepet skjedde i nærheten av den avsidesliggende byen Ahmad Wal i Baluchistan i Pakistan.

Foto: Afp

– Det er nok mange som spør seg selv i dag om hvorfor amerikanerne gjorde dette. Faren er at enda mer ytterliggående krefter tar over ledelsen av Taliban, sier Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse.

Senter for internasjonal og strategisk analyse SISA

SPLITTET: Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse sier Taliban har vært splittet de siste årene, og at Mansour har vært en omstridt leder.

Foto: Christopher Olssøn

Mulla Arkhtar Mansour tok offisielt over som leder av Taliban i fjor sommer. Siden har han vært en av verdens ettersøkte menn.

I dag kom bekreftelsen fra både afghanske myndigheter og Taliban selv:

Mansour ble drept i går, da bilen han og minst én annen person satt i ble utsatt for et amerikansk droneangrep ved den lille byen Ahmad Wal i Baluchistan i Pakistan.

– Nå er det mulig at nestkommanderende tar over ledelsen. Han er fra en gruppe som om mulig er enda mer radikale enn den tradisjonelle delen av Taliban har vært, sier Lurås.

PAKISTAN-AFGHANISTAN-UNREST-TALIBAN-US

TO DØDE: Ofrene etter droneangrepet ble fraktet til et likhus i Quetta i Pakistan.

Foto: BANARAS KHAN / Afp

– Mer uroligheter

Helge Lurås sier at drapet kan føre til mer uro i Afghanistan.

– Det kommer en peridode med ytterligere turbulens internt i Taliban, og da også en periode med stillstand når det gjelder fredsforhandlingene, inntil man finner et nytt lederskap som er villig til å forhandle, sier han.

Direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning er enig:

– Det er lett å tenke seg at de interne stridighetene i Taliban nå blir mer grunnleggende og viljen til å følge et fredsspor enda svakere, sier han.

– Jo flere opprørsgrupper man har i en konflikt, jo vanskeligere er det å skape fred, legger Harpviken til.

APTOPIX Afghanistan Taliban Leader Death Akhtar Mansoor, Mohammad Omar

UTBRENT: Slik så den ødelagte bilen ut etter droneangrepet ved Ahmad Wal i Baluchistan i Pakistan, nær den afghanske grensen.

Foto: Abdul Salam Khan / Ap

Amerikansk angrep

Amerikanerne har kjempet mot Taliban i Afghanistan siden 2001. Droneangrepet skjedde i Baluchistan-regionen i Pakistan, ikke langt fra grensen til Afghanistan.

– Det kan være at USA vil vise at de har en betydelig tilstedeværelse i Afghanistan, og har muligheten til å slå inn på pakistansk territorium, sier Lurås.

Droneangrepet skal være det første som skjer i regionen. Det kan også forklare hvorfor Mansour reiste i en ubevæpnet bil uten en konvoi, lokkeduer eller livvakter, skriver AP.

Intern maktkamp

Det har vært stille rundt mulla Akhtar Mansour siden desember i fjor. Da ble han skutt og alvorlig såret etter en krangel med andre militante ledere under et møte i den pakistanske byen Quetta.

Hendelsen ble da sett på som et bevis for at det pågikk en intern maktkamp i Taliban. Mansour skal ha vært en omstridt lederfigur.

LES OGSÅ: – Stor fare for eit splitta Taliban utan mulla Omar

Harpviken sier at dersom Taliban raskt velger å fylle plassen etter Mansour, er det sannsynlig at personen kommer til å bli utfordret av forskjellige fraksjoner.

– Sannsynligheten er da stor for at den nye lederen vil svare på det ved å prioritere den militære kampen snarere enn et fredsspor, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt